A TASTE OF THINGS TO COME

A TASTE OF THINGS TO COME


Ινφλουένσερς. Οτι κι αν πιστεύεις γι’ αυτούς ζουν ανάμεσα μας. Μερικοί λέγονται και δεν είναι. Άλλοι είναι και δεν λέγονται.Κάποιοι και λέγονται και είναι. Άνθρωποι με γνώσεις, ταλέντο και εμπειρία. Παθιασμένοι εργάτες της τέχνης τους, έχουν χαραμίσει χρόνια από τη μικρή μας ζωή για να γίνουν οι καλύτεροι στο είδος τους. Είναι εκείνοι οι λίγοι που βλέπουν μπροστά για αυτό και μπορούν να επηρρεάσουν το μέλλον των πολλων. Μόνο αυτοί έχουν το δικαίωμα να λέγονται ινφλουένσερς και αυτούς ακριβώς είχαμε την ευκαιρία και την τύχη να ακούσουμε με ενδιαφέρον τον περασμένο Οκτώβριο στη δέκατη πολυαναμενόμενη έκδοση του World Class.

Στο πολύχρωμο και πάντα ανήσυχο Βερολίνο, την ώρα που 56 μπαρτέντερς από όλο τον κόσμο έδιναν ότι είχαν και δεν ήξεραν ότι είχαν για τη δόξα του World Class Bartender of the Year, εμείς είχαμε καρφωμένα τα μάτια και τα αυτιά μας σε μια συζήτηση μεταξύ μερικών "σοφών" του fine drinking.

Καλεσμένοι αυτού του εκλεκτού πάνελ ο Jeffrey Morgenthaler, ο βασιλιάς των cocktails που στολίζουν το Instagram Elliott Clark, η Claire Smith Warner, Head των New Brands στο Seedlip,  ο World Class Bartender of the Year 2012 Tim Phillips-Johansson και η Diageo Global Cocktailian Lauren Mote. Καθόλου άσχημα για να πάρουμε μια γουλιά από τις τάσεις που θα κυριαρχήσουν το 2019.

image

Τι ακούσαμε λοιπόν από τις ατομάρες που μαζεύτηκαν σε αυτό το πάνελ;

Πρώτον η ποσότητα δεν είναι το παν. Η ποιότητα του blend και η φαντασία του cocktail ακόμη και αν σημαίνουν λιγότερο αλκοόλ μπορούν να απογειώσουν την εμπειρία του ποτού. Πολλές επιλογές σε ποτά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ δίνουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να ελέγχουν την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνουν και να μπορούν να επιλέξουν μέσα από μια ευρεία γκάμα γεύσεων και αρωμάτων, χωρίς να πρέπει να διαλέξουν. Το κίνημα των lo-no cocktails πρόκειται να κερδίσει ακόμα περισσότερο έδαφος μέσα στο 2019, γιατί η τάση προς ένα ισορροπημένο και υγιεινό τρόπο ζωής συνεχίζει να ενισχύεται και αλλά και επειδή ολο και περισσότεροι bartenders και brands αντιλαμβάνονται τις άπειρες δημιουργικές δυνατότητες που έχει να προσφέρει αυτή η νέα τάση .Less is more που θα λέγαμε και στο χωριό μας.

Δεύτερον η γευση αλλά και η εικόνα του cocktail ήδη κερδίζουν και πρόκειται να κερδίσουν ακόμα μεγαλύτερο χώρο στις μπάρες και τα instagram feeds όλου του κόσμου. Αυτό που λέμε κουλτούρα των cocktail έχει εξελιχθεί σε σημείο τέτοιο που οποιοσδήποτε καταρτισμένος bartender μπορεί να δημιουργήσει περίπλοκα cocktails. Άρα πως  μπορεί κάποιος να κάνει το δικό του cocktail να ξεχωρίσει; Η απάντηση βρίσκεται στο λούκ.

Μια νέα γενιά drinkstagrammers ποστάρει με πάθος περίπλοκα και εμφανίσιμα κοκτέιλς φέρνοντας έναν νέο αέρα στον κόσμο του cocktail making και προσελκύοντας παράλληλα ένα νέο κοινό που πιθανώς να μην είχε την ευκαιρία ή την επιθυμία να εμπλακεί με την κοινότητα μέχρι πρότινος. Με τα λόγια του Elliot Clark (@apartment_bartender): «Τα social media έχουν κάνει την τέχνη του mixology πιο δημοκρατική, καθιστώντας την προσβάσιμη σε όλους. Για ανθρώπους σαν κι εμένα που δεν έχουμε βρεθεί ποτέ πίσω από μια μπάρα, τα social media προσφέρουν ένα παράθυρο σε αυτό τον υπέροχο κόσμο δίνοντας την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να γνωρίσει την κοινότητα αυτή και να αλληλεπιδράσει μαζί της. Πέρα από αυτό όμως, τα social media αποτελούν μια πρόκληση και για τους καταρτισμένους bartender, να σκέφτονται και να δημιουργούν πέρα από τις νόρμες».

Συμπέρασμα : η συνολική εμπειρία απόλαυσης ενός cocktail στο άμεσο μέλλον δεν θα αφορά μόνο τη γεύση αλλά και το πόσο ευπαρουσίαστα είναι τα cocktails. Είτε από κοντά είτε από την οθόνη ενός κινητού.

Last but not least σεβασμός στο περιβάλλον.Για να συνεχίσουμε να πίνουμε ανέμελοι πρέπει και ο πλανητης μας να είναι χαρούμενος. Η μείωση της χρήσης πλαστικού σε καλαμάκια και ποτήρια καθώς και η συνολική μείωση χρήσης χαρτοπετσετών βρισκεται ήδη στο επίκεντρο του κλάδου ομως το 2019 οι bartenders και ο ίδιος ο κλάδος στοχεύουν να εξελίξουν την τάση της βιωσιμότητας μεταφέροντας τη σε νέο επίπεδο συμμετέχοντας στο παγκόσμιο κίνημα μείωσης αποβλήτων.  Κορυφαία bar και επιχειρήσεις πρόκειται να κάνουν την υπέρτατη μετάβαση στη μείωση αποβλήτων, δείχνοντας μια ιδιαίτερη προτίμηση σε τοπικούς παραγωγούς για την αγορά πρώτων υλών, αλλά και στην αξιοποίηση υλικών που μπορεί να προορίζονταν για τον κάδο.

Αλλά και οι ίδιοι οι καταναλωτές αρχίζουν να ανησυχούν ολοένα και πιο πολύ για την ευθύνη που φέρουν για τη μόλυνση του περιβάλλοντος - ενώ μια έρευνα έδειξε ότι το 73% των millennials είναι πρόθυμοι να αυξήσουν τη δαπάνη για ένα προϊόν που  αναγνωρίζουν ότι προέρχεται από ένα brand που υποστηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη.Well done guys.

Μεγάλοι οργανισμοί όπως η Diageo έχουν ήδη δεσμευθεί ότι μέχρι το 2025 το πλαστικό που θα χρησιμοποιούν πρόκειται να είναι εξολοκλήρου ανακυκλώσιμο, με ήδη αρκετά από τα brands, όπως η Ketel One να ηγούνται αυτού του κινήματος για αλλαγή, αποτελώντας παράδειγμα για τους bartender για δημιουργία cocktail από βιώσιμες πρώτες ύλες. O Tim Philips-Johansson τα ειπε όλα: «Η βιωσιμότητα είναι πολύ σημαντική για τους bartenders. Αναζητούμε το καλύτερο για τους πελάτες μας, αλλά και για το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Αυτό πιθανώς και να ακούγεται περίεργο μιας και το επάγγελμά μας είναι να πουλάμε αλκοόλ. Θέλουμε ο κόσμος και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε να είναι πιο υγιές. Στον κλάδο μας, αυτό μεταφράζεται όχι μόνο σε καλύτερες επιλογές ως προς την ποιότητα του αλκοόλ που σερβίρουμε, αλλά και το να μπορέσουμε να επηρεάσουμε την κατεύθυνση στην οποία κινείται ο κόσμος».


Στο τέλος αυτής της ιδιαίτερης συνάντησης η οικοδέσποινα Global Head του World Class, Emily Wheldon, μας έφτιαξε για τα καλά: «Το 2019 πρόκειται να είναι μια υπέροχη χρονιά για τους λάτρεις του καλού ποτού. Είτε πρόκειται για ένα Johnnie Walker highball είτε για ένα Zacapa Old Fashioned, στο επίκεντρο βρίσκονται serves που δείχνουν όμορφα, έχουν υπέροχη γεύση και ταυτόχρονα συμβάλλουν στο να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο από την πλευρά μας. Καθ’ όλη τη διάρκεια του σαββατοκύριακου είδαμε και ακούσαμε τους καλύτερους bartender του κόσμου. Είναι πια ξεκάθαρο ότι οι τάσεις που είδαμε σήμερα, οι οποίες έχουν ξεκινήσει ήδη να συμβαίνουν, θα έχουν αντίκτυπο επηρεάζοντας συνολικά τον κλάδο στο άμεσο μέλλον. Τα serves μπορεί να δείχνουν ευφάνταστα, να περιλαμβάνουν λίγο αλκοόλ ή ακόμα και να προέρχονται από οικολογικές πρακτικές διαχείρισης πόρων, αλλά εάν δεν είναι εύγευστα οι καταναλωτές δεν πρόκειται να τα αγοράσουν. Αυτός είναι και ο λόγος που τα Reserve brands της Diageo, όπως το τζιν Tanqueray No. TEN, το Bulleit bourbon whiskey και το single malt whisky Talisker συνεργάζονται στενά με bartenders για τη δημιουργία νέων spirits, έχοντας πάντα στο μυαλό τους τις ανάγκες των καταναλωτών. Με τις νέες αυτές τάσεις να εξελίσσονται και να διαμορφώνονται, είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαζόμαστε με τους πιο ταλαντούχους ανθρώπους του χώρου».

Με αυτές τις λέξεις αφήσαμε το Βερολίνο πιο σοφοί και ακόμη περισσότερο αισιόδοξοι. Γνωρίσαμε ανθρώπους που είχαν κάτι να πουν. Είδαμε και ακούσαμε πραγματικούς ινφλουένσερς να περιγράφουν το μέλλον. Μάθαμε τις τάσεις ενός χώρου που αλλάζει συνεχώς. Να είστε σίγουροι. Όμορφα πράγματα πράγματα έρχονται. Στην υγειά μας.

ΓΙΑ ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

ΡΥΖΟΓΑΛΟ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

ΡΥΖΟΓΑΛΟ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

Σου έχουμε εδώ ρυζόγαλο εξαιρετικό, φινετσάτο, αρωματικό. Μπορεί να μην φτάσει και μέχρι το ψυγείο.
ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΠΑΓΩΣΕΙ

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΠΑΓΩΣΕΙ

Στοίχημα ό 'τι δεν περιμένεις να παγώσει για να το φας αυτό το banoffee.
KEΦΤΕΔΑΚΙΑ

KEΦΤΕΔΑΚΙΑ

 Εαν ψάχνεις fail safe συνταγή για το σωστό το κεφτεδάκι, είμαστε εδώ για σένα.
LATE NIGHT MUNCHIES:  THE 5 MINUTE PIZZA

LATE NIGHT MUNCHIES: THE 5 MINUTE PIZZA

Οι βραδινές πείνες είναι οι πιο δύσκολες. Εδώ σου παρουσιάζουμε τους ήρωες της. Late Night Munchies powered by OK anytime markets.
LATE NIGHT MUNCHIES: SANDWICH ME KAΠΝΙΣΤΗ ΜΠΡΙΖΟΛΑ

LATE NIGHT MUNCHIES: SANDWICH ME KAΠΝΙΣΤΗ ΜΠΡΙΖΟΛΑ

Οι βραδινές πείνες είναι οι πιο δύσκολες. Εδώ σου παρουσιάζουμε τους ήρωες της. Late Night Munchies powered by OK anytime markets.
ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ WORLD CLASS 2018

ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ WORLD CLASS 2018

Ε ΝΑΙ ΦΑΓΑΜΕ ΚΑΙ ΕΚΕΙ.
ΦΑΓΑΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ / ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 17

ΦΑΓΑΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ / ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 17

Παλιό Φάληρο. Ήρθαμε αποφασισμένοι για όλα.
ΑΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

ΑΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Το καλοκαίρι είναι μια μεγάλη ιδέα. Και όπως όλες οι μεγάλες ιδέες μπορείς να την βρεις και να την ζήσεις παντού. Ακόμα και πάνω στην Πειραιώς.
ΕΠΙΚΗ ΤΟΥΡΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΕΣΥ!

ΕΠΙΚΗ ΤΟΥΡΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΕΣΥ!

Επική Τούρτα με παντεσπάνι που έφτιαξες εσυ με τα χεράκια σου παρακαλώ. Οι Μύλοι Αγίου Γεωργίου στο κάνουν παιχνιδάκι.
ΕΠΙΚΗ ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΖΥΜΑΡΙ; ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ!

ΕΠΙΚΗ ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΖΥΜΑΡΙ; ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ!

Επική pizza με ζυμάρι που έφτιαξες εσύ; Οι Μύλοι Αγίου Γεωργίου στο κάνουν παιχνιδάκι. Στο έχουμε και σε video.