ΜΑ ΙΤΑΛΙΚΟ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΛΙΜΑΝΟ;

ΜΑ ΙΤΑΛΙΚΟ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΛΙΜΑΝΟ;


Λένε ότι μερικά μαγαζιά δεν χωράνε σε μερικά μέρη. Κάθε περιοχή έχει το δικό της ύφος, τους δικούς της κανόνες και τις δικές της προτιμήσεις. Και κάθε τι νέο πρέπει να προσαρμόζεται σε αυτά αν θέλει να συνεχίσει να μαγειρεύει, να σερβίρει και να ονειρεύεται. Σε κάθε κανόνα βέβαια υπάρχει μια εξαίρεση. Ευτυχώς γιατί το συνηθισμένο είναι πάντα βαρετό. Ευτυχώς γιατί το Μικρολίμανο έπρεπε να φάει και λίγο ιταλικό. 

Στην ψαροκρατούμενη και ταβερνοχτυπημένη προμενάδα του Πειραιά το Lollobrigida είναι ένα ολόφρεσκο και αλέγκρο italian gastrobar, με ισορροπημένη προσοχή και στα δύο μέρη του τίτλου, που ξεχωρίζει σα τη burrata μέσα στην pizza. Βαφτισμένο εμπνευσμένα από την κάποτε πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο και σήμερα ενενηντάχρονη, ζωή να ‘χει, ιταλίδα ηθοποιό, η νέα είσοδος στη φάση του Μικρολίμανου έχει τα φόντα να πάει ψηλά. Ευάερη και ευήλια μπαλκοναρα που βλέπει τα αραχτά ιστιοπλοϊκά στο Μικρολίμανο. Σεφ και μπαρτέντερ που έχουν φιλοσοφία και ταλέντο που βγάζουν στα πιάτα και τα κοκτέιλ σου. Ποιοτικές πρώτες ύλες. Και last but not least, σίγουρα όχι για εμάς που διαβάζεις τώρα, ΞΥΛΟΦΟΥΡΝΟ. Και αυτό είναι πάντα ένα καλό σημάδι. 

image

Τα twisted cocktails με τα μυστήρια ονόματα και τους μεσογειακούς συνδυασμούς, περιποιημένα από τον bartender και επιστήμονα των ελληνικών αποσταγμάτων Σπύρο Δημητρόπουλο, μας άνοιξαν το βράδυ και την όρεξη. Ξεχώρισαν δικαιωματικά η ελληνική εκδοχή του άπερολ, με λικέρ μαστίχας, χυμό lime και grapefruit soda στην απόχρωση του ροζουλί (λέγε με και Bitter Lips) και το Frisky, που ανοίγει ένα νέο δρόμο για το τζιν με χυμό lime, σιρόπι βανίλιας και λικέρ πεπόνι. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ένα λικέρ μαστίχας με πουρέ φράουλας και, ΝΑΙ, σουμάδα ή ένα αρωματισμενο ρούμι με σιρόπι αλατισμενης καραμέλας, λικέρ μπανάνας και καφέ εσπρέσσο είναι εύκολα πράγματα.  Οσο και αν απολαύσαμε τη fine drinking πλευρά του Lollobrigida, είμαστε οι Eaters. Και πάντα θα περιμένουμε το φαι.

 image

Μετά από πέντε χρόνια πρέπει να είμαστε ειλικρινείς μαζί σας. Δεν περιμέναμε με αγωνία τη φρουτένια ανάμεικτη σαλάτα με πεπόνι, μάνγκο, προσούτο και dressing ρίγανης και την panzanella, στην οποία κι εμείς έχουμε δοκιμάσει τις δυνάμεις μας. Ούτε ανυπομονούσαμε για το ταρτάρ μοσχαριού και το χταπόδι με τα παντζάρια. Ενώ ο σεφ Γιώργος Ζερβάκης κάνει πολυ καλή δουλειά και οι συνδυασμοί είναι περίτεχνοι, ίσως περισσότερο απ’ ότι χρειαζόταν, αλλά οποτε ακούμε ιταλικό φαγητό η καρδιά μας χτυπάει δυνατά για δύο μόνο λέξεις που αρχίζουν από το ίδιο γράμμα. Pizza και Pasta. Και σε αυτά το Lollobrigida έπαιξε σωστά. 

image

Η mozzarella που δεν έχει mozzarella αλλά burrata ήταν όπως έπρεπε. Ψημένη σωστά στον ξυλόφουρνο. Με τη σάλτσα Ναπολι της, το ταρτάρ ντομάτας της, τη ρόκα και το λάδι τρούφας της και κομματάκια από μοσχαρίσιο διάφραγμα να τη στολίζουν. Μια πίτσα γεμάτη γεύση και αυτοπεποίθηση που θα μπορούσε άνετα να κάνει σόλο καριέρα στο μενού. Αλλά και στο μέτωπο των ζυμαρικών, τα έλεγκαντ και μαυρισμένα από το μελάνι της σουπιάς ταγλιολινι κέρδισαν μια ακόμη μάχη. Το rib eye ήταν τίμιο όμως το κρέας δεν μπορεί να κλέψει την παράσταση σε ένα ιταλικό σόου. Παραδόξως η κουίντα έπεσε με το γαλλικό προφιτερόλ και όχι με το ιταλικο τιραμισού επιλογή για την οποία θα είχαν πολλές διαφωνίες οι γείτονες. Εμείς δεν είπαμε τίποτα. 

image

image

Το Lollobrigida είναι ξεκάθαρα ένα μαγαζί που δεν υπήρχε στο Μικρολίμανο. Έχει καλή αισθητική, αρχοντική φινέτσα και ψαγμένους δημιουργούς που στήνουν γκουρμέ πιάτα και μιξαρουν απροσδόκητα αποστάγματα. Βάζει μπουράτα αντί για μοτσαρέλα στην πίτσα. Κοβει μοσχαρίσιο διάφραγμα ταλιάτα αντί για σουτζούκι ή πεπερόνι. Σερβίρει tagliolini με μελάνι σουπιάς αντί για μακαρονάδα θαλασσινών. Εκ πρώτης όψεως δεν ταιριάζει με μια παραθαλάσσια γωνιά που κυριαρχούν τα καφέ μπαρ, και οι ψαροταβέρνες. Από την άλλη οι κανόνες είναι για να σπάνε. Και εμείς θα χαιρόμαστε να τρώμε πάντα με εκείνους που τους σπάνε.

ΓΙΑ ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

ΣΤΙΣ ΤΖΙΤΖΙΦΙΕΣ ΓΙΑ BURGERS

ΣΤΙΣ ΤΖΙΤΖΙΦΙΕΣ ΓΙΑ BURGERS

Στο 29 της οδού Επαμεινώνδα στην Καλλιθέα γίνονται πράγματα.
ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΛΥΚΟΝΕΡΙ

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΛΥΚΟΝΕΡΙ

Food pairing και ενα ανέμελο καλοκαίρι μπροστά μας
ΚΑΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ GRANELLO;

ΚΑΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ GRANELLO;

Μια μικροσκοπική πιτσαρία κρυμμένη στο νούμερο 18 της Περικλέους μπορεί να σου επαναφέρει την πίστη σου στην pizza.
STRAIGHT OUT OF BRAZIL

STRAIGHT OUT OF BRAZIL

Ένας ακόμα μοναδικός, limited edition, καφές έφτασε στα Coffee Island από τη Βραζιλία.
EXPLORE GREECE VOL. 2

EXPLORE GREECE VOL. 2

Ο οίκος Μεταξά συνεργάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με τους The Clumsies, σ’ ένα ταξίδι  εξερεύνησης της Ελλάδας, παρέα με τρεις από τους κορυφαίους bartenders του κόσμου.
THE FELLOWSHIP OF COFFEE

THE FELLOWSHIP OF COFFEE

Ο Άρης γύρισε, γεμάτος καφεΐνη, από τα σύγχρονα, μυρωδάτα και αδιανόητα φιλόξενα headquarters των Coffee Island και είχε κάποια πράγματα να πει.
SPOTTED AT PO BOYS

SPOTTED AT PO BOYS

Από του Ψυρρή στη Νέα Ορλεάνη ένα Po’ Boys δρόμος.
ΦΑΓΑΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ / ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 22

ΦΑΓΑΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ / ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 22

Πήγαμε Χολαργό, χωρίς αναστολές.
ΦΑΓΑΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ / ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 21

ΦΑΓΑΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ / ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 21

Πήγαμε Κυψέλη. Φάγαμε πάλι.
ΦΑΓΑΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ / ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 20

ΦΑΓΑΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ / ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 20

Έχει η Αγία Παρασκευή, παραλία;