Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΙΑΙΑΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΙΑΙΑΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ


Από την Έφη Αλεβίζου

«Πράμα δεν έχω» είπε ο ροδομάγουλος Κρητικός. Έμοιαζε να μην έχει ηλικία, αλλά πρέπει να ήταν καμιά 60αριά, βάσει συμβατικού χρόνου. Σε ένα υποθετικό Μάτριξ αυτός θα ήταν ο διοικητής της Ζάιον. «Τίποτα; Και εμείς τι θα φάμε;» ρωτάμε. Δύο Αθηνάκια με χλωμό ακόμα δέρμα, μιας και ήταν οι πρώτες μέρες των διακοπών μας και ανυπόμονο στομάχι –κατάλοιπο της αστικής ζωής. Στην μεγάλη πόλη ο ρυθμός καλέσματος-ανταπόκρισης είναι ευθέως ανάλογος του ανοιγοκλεισίματος ενός βλεφάρου.

Παραγγέλνεις, έρχεται, ψεκάζεις, τελείωσε. Στην αγκωνή αυτή της νότιας Κρήτης, στο ταβερνάκι πάνω από τη θάλασσα και κάτω από τα αλμυρίκια, ό,τι ξέρεις δεν ισχύει. «Ε, θα φέρω ό,τι έχω» απαντάει, χωρίς να απαντάει, ο ταβερνιάρης. Το περίεργο είναι ότι ενώ δε μας δίνει καμία θετική απόκριση εμείς αισθανόμαστε ασφαλείς. Γαλήνιοι. Ίσως να οφείλεται στον αέρα από το λιβυκό που μας αγκαλιάζει σαν μπέρτα σούπερ ήρωα:  ζεστός και μαγικός.  Εγκάρδιος και θεουργικός. Ίσως η πρώτη γουλιά ρακή να απενεργοποίησε το σήμα κινδύνου και να ερέθισε τα κέφια. Ίσως η ασφάλεια να μην έχει να κάνει με τα πακέτα προς πώληση των εταιριών που πλασάρονται ως φύλακες- άγγελοι αλλά με κάτι ανώτερο που μόνο η φύση ξέρει. Η φύση και ο ταβερνιάρης, εδώ στη διάφανη αυτή εσοχή της νότιας Κρήτης, λίγο πιο πάνω από τον Άγιο Παύλο των αμμόλοφων και των γιόγκι σε στάση ευγνωμοσύνης και ακίνητης  έκστασης, να ορίζουν το τοπίο με τον δικό τους καθησυχαστικό τρόπο.

Όλα θα πάνε καλά. Όλα είναι ήδη καλά. Γραβιέρα κρητική με μέλι για αρχή. «Εδώ είμαστε» λέει η γυναίκα, σύντροφος, θεά και αρχόντισσα του ροδομάγουλου άρχοντα. Οι δυο τους φαίνεται ότι κρατούν το μαγαζί, καμιά πενταριά τραπέζια όλα κι όλα με καρό άσπρο-μπλε τραπεζομάντηλα και ψάθινες καρέκλες, από αυτές που αφήνουν σημάδια στα μπουτάκια τα καλοκαιρινά. Σταμναγκάθι τσιγαριαστό με αυγά μάτια από πάνω, κάθε μπουκιά και στεναγμός. Μια ευχάριστη πικρίλα από το χόρτο που μοιάζει με ραδίκι αλλά κουβαλάει ιστορία από Κύπρο, Μάλτα και Σικελία. Η Μεσόγειος έχει πάρει φωτιά στο στόμα μας και ‘μεις τρελοί Νέρωνες-ερασιτέχνες γευσιγνώστες απολαμβάνουμε το θαύμα της γευστικής αποζημίωσης.  Μια μαραθόπιτα στο τέλος, πλακουτσωτή, τηγανιτή και μαλακιά. Μάραθος, σπανάκι, λάπαθα και φρέσκο κρεμμυδάκι. Η αδελφότητα των πράσινων εν τη ενώσει.

Κι άλλη ρακή. Και λίγη ακόμα. Για να αποχαιρετήσουμε τον ήλιο και να καλοδεχτούμε το μπλε του κοβαλτίου. Αυτό το μπλε που αξίζει όσο όλα τα μπλε του κόσμου όλου. Πολύτιμο και αβαρές ταυτόχρονα. Σαν φτερούγισμα καστανοστριτσίδας –το σπάνιο αυτό πουλί που έκανε cameo εμφάνιση στα Αντικύθηρα και έγινε πρωτοσέλιδο.

Χορτασμένοι και ελαφρώς αιωρούμενοι φεύγουμε. Θα ξανάρθουμε; Ποιος ξέρει; Η ζωή είναι μεγάλη και ο χρόνος τρέχει. Οι στιγμές όμως δε βιάζονται, δε σε περιορίζουν, σου χαρίζουν απλόχερα τον χώρο που χρειάζεσαι για να καταλάβεις: Κάποιες φορές δε χρειάζεται να ‘χεις πράγματα αλλά να «μην έχεις πράμα».   

ΓΙΑ ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ