THE FELLOWSHIP OF COFFEE

THE FELLOWSHIP OF COFFEE


Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορείς να μην πετύχεις όταν έχεις πάθος και δουλεύεις σκληρά. Ένα χιλιοειπωμένο και ταλαιπωρημένο κλισέ θα πει κάποιος. Μια διαχρονική αλήθεια που μπορείς ενίοτε και να την πιεις θα πω εγώ που γύρισα, γεμάτος καφεΐνη, από τα σύγχρονα, μυρωδάτα και αδιανόητα φιλόξενα headquarters των Coffee Island.

Στην πατρίδα του καρναβαλιού, την τιμημένη μας Πάτρα, μέσα σε 20 χρόνια μια μικρή ομάδα καφεκοπτείων, τοπικής εμβέλειας, μεγάλωσε, εξελίχθηκε και
αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη ελληνική αλυσίδα καφεκοπτείων και espresso bars. Σε ένα από τα 420 franchise καταστήματα των Coffee Island που ανοίγουν κάθε μέρα τα ρολά τους σε όλη τη χώρα μπορείς να πάρεις την αγαπημένη σου καφεδάρα σου on the go ή, αν έχεις χρόνο και όρεξη, να βυθιστείς στον κόσμο του coffee roasting αγοράζοντας ότι χρειάζεσαι για να γίνεις home barista και πιο σωστός άνθρωπος στην κοινωνία. Αλλά αυτό είναι το τέλος της ιστορίας των Coffee Island.


Πίσω στο 2009 τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς ρόδινα. Η κρίση έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει όλες τις επιχειρήσεις και ο ανταγωνισμός ειδικά στον κλάδο του καφέ, ήταν,στην ηλιόλουστη και κεφάτη πατρίδα μας, πάντα έντονος. Όπως όμως λένε, και έχουν δίκιο, αν δεν μπορεί να αλλάξει το περιβάλλον σου θα πρέπει να αλλάξεις εσύ. Έχοντας ήδη από το 2006 την δική τους μονάδα μεταποίησης καφέ μια ντριμ τιμ νέων φιλόδοξων, ταλαντούχων και εργατικών ανθρώπων που ενώνονται με αδελφικούς και φιλικούς δεσμούς (ω ναι ταυτιστηκα εδώ) αποφασίζει χωρίς φόβο αλλά πολύ πάθος να αλλάξει μια για πάντα τη φάση του εσπρέσο στην Ελλάδα. Λανσαρει σε μια αχανή αγορά, γεμάτη στατικούς καφενέδες το concept ενός στανταρισμένου ποιοτικού καφέ που μπορείς να τον πάρεις και να τον απολαύσεις όπου εσύ θες. Και αν το project του coffee-on-the-go δε σου φαίνεται πια τόσο πρωτότυπο ή εντυπωσιακό σκέψου πως ήσουν και τι έκανες πριν δέκα χρόνια..

Μετα το bang του 2009 έρχεται το Big Bang του 2013 όταν τα Coffee Island αλλάζουν τα πάντα εκτός από την ψυχή τους. Το σήμα τους γίνεται ένα βαθιά φιλοσοφημένο σύμβολο του espresso και η όλη η εταιρική ταυτότητα περνάει από τον κατακλυσμό του rebranding. Οι εξελίξεις τους δικαίωσαν. Συνεχής ανάπτυξη των καταστημάτων, εκσυγχρονισμός και επέκταση εγκαταστάσεων, άπειρα βραβεία επιχειρηματικότητας, αναγνώριση από το κοινό και τολμηρή εξάπλωση στο εξωτερικό. Μετά από καμιά πενηνταριά καταστήματα εις την Κύπρον, ο κίτρινος ανθός του Coffee Island φιγουράρει πλέον περήφανα στο Κοβεντρυ Γκάρντεν του Λονδίνου και το κρύο Τορόντο, ενώ ετοιμάζεται να ανοίξει τα φύλλα του και στο εξωτικό Ντουμπάι. Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία και έχουν την εξήγηση τους. Direct trade λέγεται και είναι απλό. Τα Coffee Island δεν ψωνίζουν από τους χονδρέμπορους αυτού του λουλουδιού που φυτρώνει πιο όμορφα και φτωχά μέρη του πλανήτη. Οι άνθρωποι της εταιρείας ταξιδεύουν τακτικά στις φάρμες της Αιθιοπίας, της Γουατεμάλας και της Βραζιλίας, γνωρίζουν από κοντά τους ανθρώπους που αγωνίζονται κάτω από σκληρές συνθήκες για την καλλιέργεια αυτού του δύσκολου φυτού και αγοράζουν τόνους σακιά από εκείνα blends που δοκιμάζουν και γουστάρουν χωρίς μεσάζοντες, απ’ ευθείας από τους καλλιεργητές, εξασφαλίζοντας έτσι επάρκεια, ποιότητα και φυσικά οικονομική ασφάλεια στους παραγωγούς. Μια τίμια και ειλικρινής σχέση διαρκείας με τους ανθρώπους στους οποίους οφείλουμε την καθημερινή μας απόλαυση.

Το ταξίδι των κόκκων του καφέ τελειώνει (ή μήπως εκεί αρχίζει?) στις υπερσύγχρονες επεξεργασίας και μεταποίησης του καφέ που έχουν δημιουργήσει τα Coffee Island στην βιομηχανική περιοχή της Πάτρας. Μέσα ένα αληθινό εργοστάσιο του καφέ είχα την τύχη να δω από πολύ κοντά (παραπάνω ίσως απ’ ότι έπρεπε) όλα τα στάδια επεξεργασίας των μαγικών σπόρων από το καυτό ψήσιμο τους μέχρι το τελικό πακετάρισμα τους. Αληθινοί επιστήμονες, με γνώση και μεράκι για αυτό που κάνουν, παρακολουθούν κάθε στάδιο της διαδικασίας και κάνουν ότι μπορούν για να έχεις στο ποτήρι σου αυτό που λέει και το σλόγκαν. Μοναδικό καφέ για μοναδικούς ανθρώπους. Το καλύτερο με τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τα Coffee Island είναι ότι δεν σταματούν να σκέφτονται, να ψάχνουν και να εξελίσσονται. Νέα blends, νέες τεχνικές, νέα προιόντα και φυσικά νέα προγράμματα εκπαίδευσης και υποστήριξης για τους πάνω από 2000 πιστοποιημένους barista που φτιάχνουν τον καφέ σου. Η ακαδημία των Coffee Island ήταν ο τελευταίος σταθμός σε αυτή την υπέροχη διαδρομή γνωριμίας. Ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό κέντρο με τέσσερις διαφορετικές σχολές, μία για καθένα από τα στάδια επεξεργασίας και δημιουργίας του καφέ, εξασφαλίζει ότι οι άνθρωποι που μπαίνουν πίσω από τον πάγκο θα χειριστούν σωστά ένα σωστό προϊόν. Η πλατφόρμα εκπαίδευσης και επικοινωνίας με τους υπαλλήλου που έχει στηθεί και λειτουργεί, πραγματικά απογειώνει τις θετικές εντυπώσεις και δείχνει ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που παίρνουν τους εαυτούς και τους συνεργάτες τους πολύ πολύ σοβαρά.


Όπα, οπα. Δεν είναι αυτό που νομίζεις. Όχι δεν έχουμε μετοχές και όχι δεν διαβάσες άλλο ένα advertorial. Διάβασες για ένα όραμα που γεννήθηκε σε μια ελληνική επαρχιακή πόλη και εξελίχθηκε ένα αληθινό, ελληνικό success story που κάνει διεθνή καριέρα. Γνώρισες μια παρέα από αδέρφια και φίλους που δούλεψαν και συνεχίζουν να δουλεύουν με πάθος και αγάπη για να πετύχουν αυτό στο οποίο πιστεύουν against all odds. Ταξίδεψες, έστω με λέξεις και εικόνες στα
κεντρικά μιας γεμάτης αυτοπεποίθηση αλλά και ταπεινότητας εταιρείας που μεγαλώνει κάθε μέρα χάρη στους ανθρώπους της. Ναι. Μπορεί και να μην σου αρέσει ο καφές που κάνουν. Αλλά ειλικρινά δεν γίνεται να μην σου αρέσουν αυτοί οι τύποι.

ΓΙΑ ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΓΙΑ SUSHI

ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΓΙΑ SUSHI

Πήγαμε στο Yuzu και ανοίξαμε ενα μπουκάλι Σαμαρόπετρα.
ΣΤΙΣ ΤΖΙΤΖΙΦΙΕΣ ΓΙΑ BURGERS

ΣΤΙΣ ΤΖΙΤΖΙΦΙΕΣ ΓΙΑ BURGERS

Στο 29 της οδού Επαμεινώνδα στην Καλλιθέα γίνονται πράγματα.
ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΛΥΚΟΝΕΡΙ

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΛΥΚΟΝΕΡΙ

Food pairing και ενα ανέμελο καλοκαίρι μπροστά μας
ΚΑΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ GRANELLO;

ΚΑΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ GRANELLO;

Μια μικροσκοπική πιτσαρία κρυμμένη στο νούμερο 18 της Περικλέους μπορεί να σου επαναφέρει την πίστη σου στην pizza.
STRAIGHT OUT OF BRAZIL

STRAIGHT OUT OF BRAZIL

Ένας ακόμα μοναδικός, limited edition, καφές έφτασε στα Coffee Island από τη Βραζιλία.
EXPLORE GREECE VOL. 2

EXPLORE GREECE VOL. 2

Ο οίκος Μεταξά συνεργάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με τους The Clumsies, σ’ ένα ταξίδι  εξερεύνησης της Ελλάδας, παρέα με τρεις από τους κορυφαίους bartenders του κόσμου.
SPOTTED AT PO BOYS

SPOTTED AT PO BOYS

Από του Ψυρρή στη Νέα Ορλεάνη ένα Po’ Boys δρόμος.
ΦΑΓΑΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ / ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 22

ΦΑΓΑΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ / ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 22

Πήγαμε Χολαργό, χωρίς αναστολές.
ΦΑΓΑΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ / ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 21

ΦΑΓΑΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ / ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 21

Πήγαμε Κυψέλη. Φάγαμε πάλι.
ΦΑΓΑΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ / ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 20

ΦΑΓΑΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ / ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 20

Έχει η Αγία Παρασκευή, παραλία;