CHICKEN ΜΑDRAS

CHICKEN ΜΑDRAS


Aπό τον Γιώργο Παπαλεοντίου

Είναι αυτό που λένε, μερικοί το προτιμούν καυτό. Στην πόλη Madras της Ινδίας από όπου και προέρχεται αυτή η παραλλαγή του κάρυ, το έχουν τερματίσει το ζήτημα. Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν είμαστε οι καυτερο-καπνισμένοι Ινδοί, οπότε take it easy με το τσίλι. Προσωπικά το παράκανα. Κοκκίνισα, πήρα βαθιές ανάσες, βούρκωσα. Αλλά τι να κάνουμε μπρος στο κάρυ τι είναι ένα δάκρυ.

ΥΛΙΚΑ

• 1.2 κιλά στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε κυβάκια
• 4 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
• 4 εκατοστά φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
• 6 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
• 2 -6 κόκκινα τσίλι, αναλόγως την προτίμηση, κομμένα σε ροδέλες, χωρίς τη μεμβράνη και τα σπόρια
• 4 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένο κύμινο
• 2 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένο κορίανδρο
• 2 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένο κουρκουμά
• 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι cayenne
• 2 κουταλάκια του γλυκού garam masala
• 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες (στο χέρι, όχι στο multi)
• Περίπου 500 ml νερό
• Ελαιόλαδο (το ξέρουμε ότι δεν έχουν στην Ινδία, εμείς θα το χρησιμοποιήσουμε, γιατί τέτοιοι είμαστε)
• Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• Μερικά φύλλα κορίανδρου
• Ινδικές πίτες naan (δεν θα τα χαλάσουμε εκεί ότι πίτες βρείτε, η δουλειά θα γίνει)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα μπολ, το αλατοπιπερώνουμε και το ανακατεύουμε.
2. Ζεσταίνουμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία, προσθέτουμε
το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά ώστε να ψηθεί και να αλακώσει πλήρως. Εν συνεχεία προσθέτουμε το σκόρδο, το τσίλι, το τζίντζερ και όλα τα μπαχαρικά εκτός από το garam masala. Σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό ανακατεύοντας συνεχώς.
3. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το σοτάρουμε, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα μέχρι να πάρει ένα σκούρο καραμελωμένο χρώμα.
4. Προσθέτουμε λίγο νερό και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα τον πάτο. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τη μισή ποσότητα του νερού και τοποθετούμε το καπάκι.  Ψήνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 30 λεπτά και ελέγχουμε κατά διαστήματα. Όταν χρειαστεί προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό.
5. Προσθέτουμε το garam masala και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά ακόμα με ανοιχτό καπάκι.

Σερβίρουμε με φύλλα κορίανδρου και τα naan

ΓΙΑ ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ