Από το ιστορικό σινεμά στα όρια του Χαλανδρίου – Νέου Ψυχικού, απέναντι από την Φιλοθέη, και τη γνωστή ρετρό επιγραφή του, Αβάνα, εμπνεύστηκαν το όνομα του Habana Trece ο Ιάσονας Αγγελόπουλος και ο Αντώνης Τζίτζιφας.
Μια νέα πρόταση για πότο και φαγητό που στεγάζεται σε ένα μικρό μπαρ λίγο πιο πάνω από την είσοδο της Αβάνας, δίπλα από την Kentrina και υπόσχεται να προσφέρει μια αυθεντική Κουβανέζικη εμπειρία και ας είσαι στο Χαλάνδρι.
Η δυνατή μουσική, τα φυτά και το στυλ του μαγαζιού σε βάζουν αμέσως στο κλίμα. Πρώτη ευχάριστη έκπληξη η λίστα των cocktails που έχει επιμεληθεί ο Ηλίας Στεργιόπουλος, από το Baba Au Rum.
Πρόκειται για ένα μενού, χωρισμένο στα δύο, που περιλαμβάνει τόσο κλασσικές και σχετικά γνωστές σε εμάς κουβανικές συνταγές, όσο και πιο ιδιαίτερες προτάσεις στο ένα μέρος, και εμβληματικά cocktails από όλες τις Ηπείρους του κόσμου στο δεύτερο.
Αν νιώθετε τολμηροί και θέλετε να ζήσετε σαν Κουβανοί για μια νύχτα, ξεκινήστε τη βραδιά σας με μια Canchanchara, με παλαιωμένο ρούμι, μέλι, εσπεριδοειδή, μπαχαρικά και λεβάντα. Εξίσου καλή επιλογή και το Mojito Cubano, που φτιάχνεται με ρούμι, κρυσταλλική ζάχαρη, φρέσκο χυμό λάιμ, κομμάτια λάιμ, δυόσμο, μπόλικη σόδα και ένα ενιαίο κομμάτι πάγου αντί τριμμένου, όπως ακριβώς και στην Κούβα.
Αν από την άλλη επιθυμείτε μια πιο κοσμοπολίτικη εμπειρία, μπορείτε να επιλέξετε ένα continental cocktail, όπως Pisco punch από το Σαν Φρανσίσκο, Μanhattan και Gin Gin Mule, ένα modern classic από τη Νέα Υόρκη, ή Mai Tai από το Los Angeles.
Φυσικά, υπάρχει και πολύ μεγάλη ποικιλία από ρούμια που μπορείτε να απολαύσετε και μια λίστα από πούρα, γιατί μην ξεχνάμε είμαστε Αβάνα και ας είμαστε δίπλα στη Κηφισίας.
Περνώντας στο κομμάτι του φαγητού, το μενού, το οποίο έχει δημιουργήσει ο Μιχάλης Μερζένης, που τον γνωρίζουμε ήδη το φανταστικό Chicken Picnic, περιλαμβάνει 12 λαχταριστά μικρά πιάτα.
Δοκιμάσαμε τo ταρταρ τόνου, την ceviche, την tostada, τις γαρίδες pop corn, και την πάπια. Το ταρταρ τόνου με φύκια νόρι, chives και furikake μας ταξίδεψε Iαπωνία αλλά δεν παραπονεθήκαμε καθόλου. H ceviche απο λαβράκι, μαριναρισμένη σε tiger milk, μαζί με jalapenos και κουμ κουατ ήταν εξαιρετική – φρέσκια και σε τέλεια ισορροπία μεταξύ ξινού – γλυκού.
Στη συνέχεια η tostada με ταρτάρ μοσχαριού με μαριναρισμένο κρόκο αβγού, habaneros και κόλιανδρo: ενα καταπληκτικο δέσιμο μολις απλώθηκε ο κρόκος πάνω στο στρώμα του ταρτάρ. Bουτήξαμε τις νόστιμες γαρίδες pop corn στην ταρταρ σως με την οποια συνοδεύονταν και ειπαμε οκ, what’s next και στην κατάλληλη στιγμή κατέφθασε η πάπια σχεδόν καμουφλαρισμένη κάτω απο μια σαλάτα μικρολαχανικών με σάλτσα hoisin.

H πάπια, τραγανή απέξω και ζουμέρη από μέσα και σε περίπτωση που θα επρέπε να δοκιμάσεις ενα μόνο πιάτο από τnν μικροσκοπική κουζίνα του Habana Trece εμείς ομόφωνα θα σου προτείναμε αυτό.
Η ποιότητα και η γεύση στα cocktails και στο φαγητό, και η ατμόσφαιρα του μαγαζιού, σου αφήνουν σίγουρα την επιθυμία να επιστρέψεις και να δοκιμάσεις και το υπόλοιπο μενού.