Πού θα φας στη Κύθνο; Σίγουρα στη Mαργιώρα

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
margiora-kythnos

Για να βρεθείς στην Κύθνο χρειάζεσαι περίπου μιάμιση ώρα από το Λαύριο. Η  Κύθνος είναι το νησί σου, αν θες να πραγματικά να χαλαρώσεις, να περπατήσεις σε μοναδικά κυκλαδίτικα μονοπάτια στη Χώρα και στη Δρυοπίδα, να κολυμπήσεις σε πεντακάθαρα νερά σε υπέροχες παραλίες. Κολώνα, Μαρτινάκια, Επισκοπή, Απόκρουση, Λουτρά μερικές από αυτές και άλλες τόσες να ανακαλύψεις μόνος σου. Φυσική ομορφιά και απλότητα σε έναν τόσο κοντινό προορισμό από την πόλη. 

Και από φαγητό τι γίνεται;

Xωρίς να έχει κάνει το γαστρονομικό boom της Τήνου, το νησί δεν θα σε αφήσει παραπονεμένο. Ψαροταβέρνες πάνω στο κύμα, κρεατικά στα χωριά, μέχρι και brunch. Αλλα αυτη τη στιγμή θέλω να σου μιλήσω για ενα κομψότατο εστιατόριο που ακουει στο όνομα Margiora και βρίσκεται στη Χώρα της Κύθνου.

Στο πρώτο lockdown, δυο φίλοι, ο Μιχάλης Δανεσσής και ο Φώντας Διαλεισμάς αποφάσισαν να ανακαινίσουν το πανέμορφο αρχοντικό του 1800 που ανήκε στην προγιαγιά του Φώντα, την Μαργίωρα Βλαστάρη. Δημιούργησαν ένα όμορφο χώρο που είναι συγχρόνως εστιατόριο, wine and cocktail bar καθώς και delicatessen με τοπικά προϊοντα. Δύσκολο θα μου πείς αλλά το καταφέραν. Με μια εξαιρετικη διαρύθμιση του χώρου, σωστό φωτισμό και  δυο αυλές και την πλατεία μπροστά του το Μαργιώρα θα μπορουσε να είναι άνετα σκηνικό ρομαντικής ταινίας.

Δεν μπορώ να σου μιλήσω για το πρωινό που προσφέρεται μεχρι τις 14:00 γιατι δεν το δοκίμασα αλλά με πληροφορούν από το κοντρόλ για γευστικότατα πιάτα όπως τον καγιανά με φέτα και λούζα από την Κέα και τις τηγανίτες  και τα αβγά ποσέ με καβουρμά Αμοργού. 

Αλλά επειδή πρώτα ζούμε και μετά γράφουμε μπορώ να σου δώσω την άποψη μου για το δείπνο.

Το μενού μικρό και προσεγμένο από τον executive chef  Άρη Ρούσο σε σπρώχνει προς την αναζήτηση του σωστού κρασιού. Αλλά μην σε ανησυχεί καθόλου αυτό. Με μια λίστα απο 70 ελληνικά κρασιά που εχει επιμεληθεί ο Άρης Σκλαβενίτης και την βοήθεια του πραγματικού εξαιρετικου service θα πετυχείς το σωστό pairing. Εγώ επέλεξα μετα απο την παρότρυνση του Φώντα ενα φρουτώδες λιάτικο με το όνομα Κοmpsos από τον Καραβιτάκη. 

Το καλωσόρισμα είναι ενα flatbread με αρωματικά βότανα και μια απαλή μους ταραμά μαζί με μπρίκ. Απλά πράγματα. Απλώνεις την μους στο κομμάτι της πίτας δαγκώνεις και αντιλαμβάνεσαι πως ναι καλά ξεκινήσαμε. Δεν παρήγγειλα σαλάτα αν και κάτι μου έλεγε το παντζάρι-καρπούζι με λευκό τυρί Άνδρου με μαστίχα και σουμάκ, κουκουνάρι και βασιλικό.

Πήρα όμως τη κροκέτα ρυζιού aka Arancini. Mεγάλες σε διαστάσεις οπως πρέπει να είναι τα arancini, τραγανες εξω και γευστικότατες, με μανιτάρια και μια αρωματική μαγιονέζα τρούφαςΤο tirandito τόνου ήταν πολύ γευστικό και τόσο όμορφο στο μάτι. Ραντισμένο με χυμό εσπεροδειδων και ανανά, και ζευγαρωμένο με μια φίνα πίκλα μαραθόριζας. Με έπεισε επίσης και το πιάτο ημέρας που ήταν τα  χειροποίητα tacos με αρνί και τη καυτή σάλτσα.

Ας περάσουμε στα κυρίως

Επέλεξα το μοσχαρίσιο διάφραγμα με λάδι αρωματισμένο από άγρια ρίγανη και βότανα της Αμοργού μαζί με πατάτα και μαγιονέζα τρούφας καθώς και τις χειροποίητες φρέσκιες παπαρδέλες με μύδια και σάλτσα απο λευκό κρασί και μάραθο.

Το διάφραγμα σωστά ψημένο και ζουμερό αγκαλιάζει όμορφα τη γκρεμολάτα με την οποία μαζί σερβίρεται και αφήνει μια υπέροχη γεύση στο στόμα. Αλλά νομίζω οτι ερωτεύτηκα τις παπαρδέλες. Πραγματικά χειροποίητες, αρωματικές στη σάλτσα του κρασιού και τα μύδια σε σωστή αναλογία στο πιάτο. Ένα θα σας πω: xωρίς ντροπές και με χαμόγελο στο στόμα ζήτησα και επανάληψη.

Και δεν σταμάτησα εκεί. Απο γλυκά δοκίμασα το ξεροτήγανο με κρέμα βανίλιας και φρέσκια φράουλας, ένα γλυκό old vs new αλλά ολα τα φώτα έπεσαν πάνω στη Σοκολάτα. Ενα επιδόρπιο με κρέμα bitter σοκολάτας, σάλτσα καραμέλας απο miso, παστέλι, τρίμματα καραμελωμένης σοκολάτας και παγωτου βανίλιας. Ένας ύμνος με διαφορετικές υφές στη σοκολάτα και την καραμέλα.

Πάντα επαναστάτης αλλά συγχρόνως και πιουρίστας δοκίμασα το Μαrgioroni αλλά κατέληξα και σε ενα ταπεινό σωστότατο Negroni από την λίστα cocktails που εχει επιμεληθεί ο Πάνος Κανατσούλης.

Έφαγα λοιπόν για σένα (και ήπια) στη Μαργιώρα στη Χώρα της Κύθνου και σου λέω με το χέρι στη καρδιά αν βρεθείς στο νησί πρέπει να κλείσεις σίγουρα ενα τραπέζι σε αυτό το όμορφο αρχοντικό.

Margiora

Χώρα Κύθνου

+30 2281031809

Τα καλύτερα μας
στο inbox σου!

Με την εγγραφή σας στο newsletter μας συμφωνείτε να λαμβάνετε ηλεκτρονικά ενημερώσεις που αφορούν το TheEaters.gr