Από την Μίκα Χατζηδάκη
Πηγαίνοντας στην Πάρο τα τελευταία 15 χρόνια έχω αγαπήσει το κάθε στενό της, έχω ανακαλύψει την κάθε γωνιά της και κάθε φορά που επιστρέφω νιώθω ότι την γνωρίζω ξανά από την αρχή.
Μόλις το πλοίο δέσει στο λιμάνι, ο χρόνος ξεκινά πάλι από το μηδέν.
Λένε ότι οι Παριανοί ξέρουν καλύτερα που να φάνε. Ισχύει. Στον χαμό του Αυγούστου εμείς οι «ντόπιοι» ξεγλιστράμε με το αλάτι ακόμα πάνω στο σώμα μας και πάμε στα «άλλα». Τα δικά μας. Εκεί που δεν μας νοιάζει πως είμαστε ντυμένοι, εκεί που το φαγητό θυμίζει μαμά και εκεί που δεν φωτογραφίζουμε τι τρώμε, γιατί σίγουρα θα το θυμόμαστε.
Ακολουθούν έξι αγαπημένα μου, για όσους θελήσουν κάποια στιγμή να τα ανακαλύψουν.*
1. Χαρούλα: Μάρπησσα
Η Χαρούλα είναι στην κουζίνα με την ποδιά της και τα εγγόνια της παίζουν στην αυλή κάτω από τα πλατάνια. Σε ό,τι σερβίρει βάζει δίπλα ένα πιάτο φρέσκιες τηγανιτές πατάτες, έτσι για να βρίσκεται. Όλων των ειδών τα κεφτεδάκια, κοκκινιστό που λιώνει, μουσακάς, κόκορας με χοντρό μακαρόνι και οτιδήποτε κάνει κέφι να μαγειρέψει, βρίσκεται στο μενού. Παρκάρετε στο δρόμο και στο μαγαζί σας οδηγηγούν οι ταμπέλες ανάμεσα στα στενά. Αν πας… θα ξαναπάς.
ΥΓ. Η χαρούλα είναι κεντρική ηρωίδα του βιβλιου Βαμμένα Κόκκινα μαλλιά του Κώστα Μουρσελά. Μόλις τελειώσει από την κουζίνα της θα βγει να καθίσει μαζί σας και θα σας πει ιστορίες που σίγουρα θα θυμάστε για πάντα
2. Η πεζούλα της Λιχουδιάς: Λεύκες
Γιαγιά, μαμά και εγγονή έφτιαξαν ένα μαγαζί με ελάχιστα τραπέζια στην παλιά πρωτεύουσα της Πάρου λίγο πιο κάτω από την πλατεία και σερβίρουν ό,τι έχουν μαγειρέψει εκείνη την ημέρα με μυστικές συνταγές που δεν αποκαλύπτουν σε κανέναν. 2-3 κυρίως, 1-2 σαλάτες και γλυκό. Η αναμονή αξίζει. Σας το υπόσχομαι.
ΥΓ. Η μάχη γίνεται για την σοκολατόπιτα! Μην ξεχάσετε να υπογράψετε με μία ευχή το βιβλίο στην είσοδο της κουζίνας.
3. Αποστόλης – Παροικιά
Στον παραθαλλάσιο δρόμο στα Λιβάδια Παροικιάς βρίσκεται ο Αποστόλης. Η οικογενειακή του ταβέρνα μετράει χρόνια. Σε καλωσορίζει και σε καλεί να πας μαζί του στην κουζίνα να διαλέξεις το γεύμα σου. Σερβίρει τα καλύτερα ψάρια του νησιού. Σαλάτα με ρεβύθια, πατάτες, χταπόδι, καλαμαράκια. Ότι και να πάρετε, αξίζει!
ΥΓ. Δοκιμάστε οπωσδήποτε γούνα!
4. Ρομάντικα: Νάουσα
Λίγα στενά πίσω από το γνωστό λιμανάκι της Νάουσας κοντά στα σκαλιά της εκκλησίας, θα βρείτε την ταβέρνα με το καλύτερο παϊδάκι στο νησί! Πατάτες τηγανιτές, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, χωριάτικη, ψωμί ψημένο με λάδι… Η Μπουμπού με την οικογενειά της ξέρουν τι σερβίρουν, για αυτό πάντα χαμογελούν!
ΥΓ. Μη ξεχάσετε να πάρετε συκώτι. Θα με θυμηθείτε.
5. Καφενείο η παλιά αγορά: Νάουσα
Στα στενάκια της Νάουσας σε ένα σημείο που με τα βίας περνάς από τον κόσμο, βρίσκεται η παλιά αγορά. Τα τηγάνια παίρνουν φωτιά στο εσωτερικό του και στα λιγοστά τραπέζια που κρύβονται στο στενάκι, δεν θα δεις τίποτα άλλο. Κεφτεδάκια, πατάτες τηγανιτές, πίτα της ημέρας, ντάκος με ξινομυζήθρα Πάρου ή χωριάτικη. Λίγη υπόμονη μέχρι να κάτσετε. Πιστέψτε με, αξίζει.
ΥΓ. Μία μερίδα δεν θα φτάσει. Πάρτε σίγουρα 2.
6. Κατσουνάς – Σάντα Μαρία (μικρή)
Άλλη μία οικογενειακή υπόθεση, λίγα μέτρα πίσω από την είσοδο για την παραλία.
Η κυρία Μαρία έχει κάνει το παλιό σπίτι της ταβέρνα, έδωσε στο μέρος το όνομα του πατέρα της και τα ψάρια που σερβίρει πιάνονται από τον γιό της και το καϊκι του. Λίγα σπιτικά φαγητά ημέρας (ναι, και κεφτεδάκια) αμπελοφάσουλα, βλήτα, κολοκυθάκια, χειροποίητες πατάτες…
ΥΓ. Φημίζεται για την κακαβιά και την αστακομακαρονάδα της αλλά καλό είναι να την παραγγείλετε από το πρωί αν δεν θέλετε να μείνετε με την όρεξη.
Extra tips του Νησιού:
• Παγωτό: στον Ιταλό (λιμάνι Νάουσας)
• Εξαιρετικό πρωινό αλλά και ο πιο τίμιος καφές: στο Καρίνο (λιμάνι Νάουσας)
• Σουβλάκι στο χέρι: Κάργας (Νάουσα)
Δεν ζητάω πολλά… μόνο σε κάθε μπουκιά να με σκέφτεστε! Enjoy!