Πού τρώμε στη Νάξο; 16 + 1 μέρη για πραγματικά καλό φαγητό

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Aπο την Θέμις Καρδιόλακα.

Η αλήθεια είναι πώς κάποια μέρη δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Είτε τα έχεις επισκεφθεί είτε όχι. Δηλαδή και χωρίς να ξέρεις ποιά είναι η Νάξος, που βρίσκεται στον κόσμο, στον χάρτη, πόσους κατοίκους έχει, σίγουρα θα έχεις ακουστεί την πατάτα της και την γραβιέρα της. Εν ολίγοις, αυτά τα δύο μπορείς να πεις ότι συνοψίζουν και την πολιτιστική της κληρονομία, γιατί πώς να περπατήσεις την Νάξο, αν το στομάχι δεν έχει χαμογελάσει; Και πως χαμογελάει αυτό το στομάχι μας; Μα με φαγητό φυσικά. Ό,τι θέλεις να μάθεις για την Νάξο μπορείς άνετα να τo αναζητήσεις με ενα google search, αυτά όμως που θα διαβάσεις παρακάτω τα γράφει ένας local άνθρωπος, ο άνθρωπός σου.

Έχω φάει σε όλα και για όλα αυτά τα μέρη έχω να σου πω ό,τι χρειάζεται να γνωρίζεις εσύ και το στομάχι σου. Εσύ και η παρέα σου. Εσύ για σένα.

1. Αξιώτισσα στο Καστράκι

Επάνω στο δρόμο για το Καστράκι θα βρεις έναν από πιο δημοφιλείς γαστρονομικούς προορισμούς του νησιού. Η Σοφία και ο Γιάννης αποφάσισαν το 2000 να ανοίξουν την Αξιώτισσα, η οποία έχει αποκτήσει ένα φανατικό κοινό, οπότε αν σκοπεύεις να πας, καλό θα ήταν να κάνεις κράτηση πριν την επισκευθείς. Το μενού της βασίζεται σε τοπικές πρώτες ύλες, ενώ τα περισσότερα ζαρζαβατικά παράγονται στο μποστάνι τους. Δοκίμασε το Απεραθείτικο ρόστο με τηγανιτές πατάτες Νάξου, τις πράσινες τηγανιτές ντομάτες, τις ψητές μελιτζάνες με ξινότυρο, αρσενικό και καβουρδισμένα αμύγδαλα, το κατσικάκι στη λαδόκολλα, τον κόκκορα με τις μακαρούνες, την γεμιστή τυλιχτή σαρδέλα με κάπαρη και ντοματίνια και -αν έχει εκείνη την ημέρα- τα γεμιστά κολοκυθάκια με ξινόχοντρο και κιμά. Και για γλυκό, παραγγέλνεις παγωτό κίτρο με παντεσπάνι και φανταστικό παγωτό τριαντάφυλλο. 

2. Γιώργης στις Μέλανες

Σε λιγότερο από 15 λεπτά από τη Χώρα της Νάξου, βρίσκεται εδώ και 25 χρόνια η ταβέρνα του Γιώργη στις Μέλανες. Εγώ συνήθως πηγαίνω μετά την παραλία με το μαγιό, την ώρα που πέφτει ο ήλιος σιγά σιγά και η πείνα έχει αρχίσει να μεγαλώνει. Θα καθίσεις στη βεράντα του μαγαζιού και θα φας έχοντας θέα την καταπράσινη κοιλάδα των Μελάνων. Μη ζητήσεις κατάλογο για να διαλέξεις τι θα φας. Ζήτα την Μαρίνα, τη γυναίκα του Γιώργη, η οποία πριν τελειώσει να σου λέει τις επιλογές σου, θα έχεις χορτάσει. Από τα χεράκια του Γιώργη, ο οποίος είναι στην κουζίνα, θα φας κουνέλι στιφάδο όνειρο, κόκκορα κοκκινιστό με μακαρόνια ή πατάτες Νάξου, γουρουνόπουλο ψητό, παιδάκια, προβατίνα, κοντοσούβλι και φυσικά παραδοσιακό καλόγηρο. Τα κρέατα δικά τους και τα ζαρζαβατικά από το μποστάνι τους. Μη φύγεις αν δε δοκιμάσεις χειροποίητο γλυκό του κουταλιού σταφύλι, βύσσινο ή περγαμόντο. Α! Και χτύπα και μία πορτοκαλόπιτα. 

3. Χάρης στις Εγγαρές

Με το που μπαίνεις στις Εγγαρές (ερχόμενος από τη Χώρα), βλέπεις στο αριστερό σου χέρι την ταβέρνα του Χάρη. Παρκάρεις ακριβώς δίπλα στο πάρκινγκ και ετοιμάζεσαι να γευτείς την πασίγνωστη ομελέτα του με τα 10-12 χωριάτικα αυγά, τις ντόπιες τηγανιτές πατάτες και τη γραβιέρα Νάξου. Ένα πιάτο το οποίο καλό θα είναι να μπει στη μέση του τραπεζιού και να μοιραστεί με την παρέα, γιατί μόνος σου δεν το καταφέρνεις φίλε. Από το 1988, οπότε και άνοιξε η ταβέρνα, ο γιος του Χάρη, Σπύρος, καλλιεργεί ζαρζαβατικά και πατάτες (αυτές που θα φας στην ομελέτα) και η σύζυγός του, η κυρία Ευγενία, έχει αναλάβει την κουζίνα. Τα χεράκια της φτιάχνουν καταπληκτικό λεμονάτο που λιώνει στο στόμα με μακαρόνια, κόκκορα και γίδα κοκκινιστή με πατάτες (ή μακαρόνια), φανταστικά κολοκυθάκια γεμιστά με αυγολέμονο και γενικά παιδιά, η γυναίκα μαγειρεύει όπως η μανούλα σας (και ακόμα καλύτερα μάλλον). 

4. Καλλιόπη στη Μονή

Την Καλλιόπη, αν δε στη συστήσει κάποιος, δύσκολα θα την ανακαλύψεις μόνος σου. Βρίσκεται ανάμεσα στο Χαλκί και στη Μονή, πριν την Παναγία τη Δροσιανή, όπου ο Μιχάλης έφτιαξε μία οικογενειακή ταβέρνα σε ένα πέτρινο κτίριο, δίπλα σε μία αιωνόβια βελανιδιά, απ’ όπου βλέπεις το όρος Ζα. Εκτρέφουν τα δικά τους ζώα (γουρούνια, κατσίκες) και έχουν το δικό τους μποστάνι, απ’όπου ό,τι φας θα είναι αράντιστο. Ανάλογα με την παραγωγή, πάει και το μενού. Γι’ αυτό και τα μαγειρευτά δεν είναι κάθε μέρα τα ίδια. “Ό,τι τρώμε εμείς, τρώει και ο κόσμος”, λέει η Καλλιόπη. Όταν το ακούς αυτό, καταλαβαίνεις ότι θα φας καλά. Ξεκίνα με μία βραστή (ή ψητή) γίδα και συνέχισε με ζουμερά αρνίσια παϊδάκια, κατσικάκι κοκκινιστό, παραδοσιακό ρόστο με δικό τους χοιρινό και φανταστικά ψητά. Δοκίμασε την παραδοσιακή σεφουκλώπιτα με ρύζι και αρσενικό τυρί σαγανάκι. Τελείωσε με γιαούρτι με γλυκό παντζάρι. Από τα δικά τους παντζάρια. 

5. Απανέμι (Μαρία) στην Μουτσούνα

Αν μένεις στη Χώρα, έχεις ένα μικρό ταξιδάκι για να φτάσεις σε αυτήν την ταβέρνα. Αλλά, πίστεψέ με, μόλις φτάσεις θα με θυμηθείς. Εκεί που σκάει το κύμα, κάτω από φουντωτά αρμυρίκια, θα φας ολόφρεσκο ψάρι, πιασμένο από τα χέρια του Ματθαίου, σύζυγου της Μαρίας, τον οποίο θα βρεις στο καΐκι και στη σχάρα. Ό,τι βγει εκείνη την ημέρα από το καΐκι, αυτό και θα φας. Γι’αυτό και δεν έχει στάνταρ μενού. Θα πάρεις γαύρο μαρινάτο, καρπάτσιο σαργού, μύδια αχνιστά, και φυσικά χταποδάκι στη σχάρα ή ξυδάτο, το οποίο λιάζουν για σένα. Θα απολαύσεις σαλάτες με ολόφρεσκα λαχανικά από το μπαξέ τους και αν αγαπάς τα χόρτα, ζήτα να σου φέρουν τα πικρά τους ραδίκια. Αν πας με μεγάλη παρέα, χτύπα την αστακομακαρονάδα για τη μέση. Δε θα το μετανιώσεις. Κλείσε με γιαούρτι Νάξου με λεμόνι, γλυκό του κουταλιού και αν αγαπάς σπιτική λεμονάδα, όσο εγώ, πάρτην!

6. Ματίνα στην Κόρωνο

Ανάμεσα στα σπίτια στο χωριό της Κόρωνου, υπάρχει μία πηγή. Εκεί δίπλα λοιπόν, εδώ και 75 χρόνια, βρίσκεται η οικογενειακή ταβέρνα της Ματίνας. Η οικογένεια έχει μία φάρμα με ζώα (από κουνέλια, κατσίκι, αρνί μέχρι και αγελάδα), κοτέτσι για να έχει τα φρέσκα της αυγά, καλλιεργεί το δικό της μποστάνι αλλά φτιάχνει και τα δικά της τυριά. Αρμέγουν καθημερινά το γάλα, απ’ όπου θα φας ξινοτύρι, ανθοτύρι, κεφαλοτύρι, αρσενικό και γλυκιά ξινομυζήθρα, την οποία αν την πετύχεις την ώρα που βγαίνει από το καζάνι, θα τρελαθείς! Η Ματίνα μαγειρεύει εποχικά, διότι περιμένει τι θα βγει από τον κήπο της για να μπει στην κουζίνα και να σου φτιάξει φαγητά που θα γλείφεις τα δαχτυλάκια σου. Από το κοκκινιστό της κατσικάκι, το λεμονάτο αρνάκι, τον κόκκορα τον κρασάτο, μέχρι τα φασολάκια από το μποστάνι της, τα ονειρεμένα γεμιστά της, και την παραδοσιακή σεφουκλωτή πίτα της Νάξου, ό,τι και να φας είναι εγγύηση. Αν είσαι φαν του μουσακά, όπως είμαι εγώ, να σου πω ότι η μπεσαμέλ παρασκευάζεται από το δικό τους γάλα. Και φυσικά, από το δικό τους κατσικίσιο γάλα φτιάχνεται και το χαρακτηριστικό τους mille feuille. Έτσι, για να κλείσεις γλυκά το γεύμα σου. 

7. Ντεούντας στην Αγία Άννα

Αν έχεις ξαναπάει στη Νάξο, θα θυμάσαι την ταβέρνα του Ντεούντα ανάμεσα στα τουριστικά μαγαζιά στην παραλία της χώρας. Δε θα τον βρεις πια εκεί. Θα τον βρεις στην παραλία της Αγίας Άννας και θα φας το ίδιο καλά που έτρωγες. Η ταβέρνα αυτή του Θανάση έχει παράδοση στο φρέσκο ψάρι, γι’αυτό και αν πετύχεις ημέρα με φουρτούνα δε θα έχει ψάρι ημέρας το μενού. Μη διανοηθείς να μην πάρεις το περίφημο σαλατούρι του (σαλάτα με κομμάτια από σαλάχι ή καλκάνι όπως το λένε στη Νάξο), με λαδόξυδο, φρέσκο κρεμμυδάκι και μαιντανό. Συνέχισε με γούνα λιαστή (ψάρι -κολιός ή σκουμπρί- το οποίο ανοίγουν στη μέση, περνάνε από ξύδι, γεμίζουν με αλάτι και το αφήνουν στον ήλιο για 15 ώρες), σκοπρίνα στο φούρνο και γαριδομακαρονάδα με φρέσκια γαρίδα από την Καβάλα. Συνόδεψέ τα με φαναστικά χόρτα από το νησί και μοναστηριακή μελιτζανοσαλάτα. Και αν θέλεις κάτι εκτός ψαριού, πάρε τον παραδοσιακό καλόγερο (μελιτζάνα στο φούρνο με κοκκινιστό μοσχάρι και γραβιέρα Νάξου) και τον μουσακά που φτιάχνει εκείνη την ώρα για σένα μόνο. Αν αγαπάς πορτοκαλόπιτα, αυτή εδώ, μαζί με μία μπάλα παγωτό βανίλια, θα σε ανταμείψει. 

8. Η ταβέρνα του Βασιλαρακιού στον Κυνίδαρο

Αν αυτοαποκαλείσαι κρεατοφάγος, δε μπορείς να φύγεις από το νησί και να μην έρθεις να φας εδώ. Η ταβέρνα του Βασιλαρακιού ξεκίνησε το 1931 ως ένα καφενείο. Λίγο αργότερα άρχισε να προσφέρει φαγητό στο τηγάνι και μετά ήρθε και η ψησταριά. Στις αρχές του 1970 άνοιξε το κρεοπωλείο δίπλα στην ταβέρνα, απ’όπου και θα φας εκπληκτικό ντόπιο κρέας. Είναι αυτό που λένε “το βλέπεις, το παραγγέλνεις, το τρως”. Από πού να ξεκινήσεις και πού να τελειώσεις; Ζουμερά σπιτικά λουκάνικα, αρνίσια και κατσικίσια παϊδάκια όνειρο, μοσχαρίσιες μπριζόλες, κοκκορέτσι, κοντοσούβλι, γαρδουμπάκια, ό,τι λαχταρίσεις θα το βρεις στην καλύτερη ποιότητα και σε φανταστική γεύση. Έχει φροντίσει ο Βασίλης γι’ αυτό. Συνοδεύεις με πατάτα Νάξου και σαλάτες από ντόπια λαχανικά και είσαι άρχοντας.Δε θες κάτι άλλο. Πίστεψέ με!  Για το τέλος, η Φλώρα, αδελφή του Βασίλη, φτιάχνει φανταστικά σιροπιαστά και εκμέκ τσουρέκι. Oh, yeah!

9. Λευτέρης στην Απείρανθο

Την ταβέρνα του Λευτέρη θα τη βρεις σε ένα από τα ωραιότερα χωριά του νησιού, στην Απείρανθο. Θα περπατήσεις στο πλακόστρωτο κεντρικό δρομάκι του χωριού, θα χαζέψεις τα παραδοσιακά μαγαζάκια και δεις ένα κατάστημα με έπιπλα αντίκες τα οποία περιέχουν γλυκά και μαρμελάδες. Λίγο πιο μέσα θα βρεις την σκαλίτσα που θα σε οδηγήσει στην αυλή του Λευτέρη και στην ωραιότερη τυρόπιτα (με τυριά Νάξου και σπιτική μπεσαμέλ) και γεμιστό μπιφτέκι της ζωής σου. Βρίσκεται εκεί από το 1978, οπότε και την άνοιξε ο Λευτέρης και τώρα θα βρεις μέσα και τους γιους του Μανώλη και Γιάννη. Τα κρέατά του (βοδινά, αρνιά, κατσίκια) είναι ντόπια και θα φας βλήτα, σέσκουλα και άλλα δικά του ζαρζαβατικά σε σαλάτες όνειρο. Εκτός από την τυρόπιτα και το μπιφτέκι (για τα οποία εγώ κάνω 50 λεπτά ταξίδι από τη χώρα για να φάω), έχει μελιτζάνα ρολό γεμιστή με κασερι ντομάτα και γραβιέρα Νάξου, κολοκυθοανθούς γεμιστούς, κροκέτα από πάτουδο (ρύζι, σέσκουλο, σπανάκι, μυρωδικά και χόρτο εποχής), σπαλομπριζόλες, T-Bone, αρνίσια σπάλα. Τα συνοδεύεις φυσικά με απεραθήτικες πατάτες τηγανητές, τυριά Νάξου και ζεις το όνειρο. Κλείσε με γλυκό του κουταλιού της κυρίας Σοφίας, γυναίκας του Λευτέρη.  

10. Πλατιά στη Γαλήνη

Το 2008 η κυρία Παρασκευή αποφάσισε να ανοίξει αυτήν την ταβέρνα. Για την κυρία Παρασκευή η η πρώτη ύλη παίζει το βασικότερο ρόλο και γι’ αυτό και μαγειρεύει με ό,τι βγάζει το μποστάνι τους, στο οποίο ο παππούς Μανώλης, 90 χρονών, φυτεύει ακόμα, χωρίς καθόλου φάρμακα. Αυτό είναι και το μυστικό τους. Εκτός από τα μποστάνια όμως, έχουν και δικά τους κοκκόρια, κατσίκια και αρνιά, οπότε το κρέας, τα αυγά και το γάλα που θα φας θα είναι εγγύηση. Αν αγαπάς χοιρινό, θα παραγγείλεις αυτό με τη γλυκοπατάτα ή την προβάτσα (χόρτο το οποίο δεν καλλιεργείται. Βγαίνει στα βουνά, το μαζεύουν το χειμώνα και το καταψύχουν για να το φας εσύ το καλοκαίρι). Αν αγαπάς κόκκορα, θα πάρεις τον κοκκινιστό και θα σου έρθει το μισό κοκκόρι στο πιάτο. Αν είσαι του κιμά, πάρε τα σουτζουκάκια και θυμήσου τη γιαγιάκα σου. Αν είσαι σαν και μένα που αγαπάω τα τζιρτζιμάντζαλα στη μέση δώσε βάση και σημείωνε: κρεμμυδοφωλιές γεμιστές (βραστά κρεμμύδια, γεμισμένα με κιμά, απλωμένα στο ταψί με κόκκινη σάλτσα, φέτα και ξινομυζήθρα και ψημένα στο φούρνο. Ξεκάθαρα το αγαπημένο μου πιάτο σε όλο το νησί. Αν δεν το δοκιμάσεις, δε μπορείς να διανοηθείς για τι πράγμα σου μιλάω.), ρολάκια μελιτζάνας με γραβιέρα Νάξου, χόρτα από το μπστάνι φανταστικά και πίτες με χειροποίητο φύλλο όνειρο – ντοματόπιτα, χορτόπιτα, σεφουκλωτή με σταφίδες και κολοκυθόπιτα και κόκκινη κολοκύθα. 

Για γλυκό θα πάρεις πορτοκαλόπιτα με παγωτό, cheesecake με ξινομυζήθρα και μαρμελάδες δικές τους (βερύκοκο, φράουλες, βύσσινο).

11. Αποστόλης στη Χώρα

Ο Αποστόλης, με τα μεγάλα ανοιχτά μάτια και την καρδιά μάλαμα, ήρθε στο νησί το 1970, δημιούργησε την οικογένειά του και έγινε γνωστός για το ουζερί του στην παραλία. Το 2000 βρήκε έναν πανέμορφο χώρο με μία μεγάλη “αυλή” στα στενά της Χώρας, ανάμεσα στον Άγιο Δημήτριο και τους Αγίους Αναργύρους, και έφτιαξε την ταβέρνα του, η οποία εξελίχθηκε σε οικογενειακή υπόθεση. Ο Τάκης, ο ένας του γιος, μπήκε στην κουζίνα, πήρε τις παραδοσιακές συνταγές του πατέρα του και της πήγε ένα βήμα πιο πέρα. Τον Γιώργο θα τον βρεις έξω, στα τραπέζια, να σε εξυπηρετεί με το φανταστικό του χαμόγελο και τον καλό του λόγο. Εδώ θα φας ντολμάδες με αμπελόφυλλα, μοσχαρίσιο κιμά και κρέμα αυγολέμονο του ονείρου, σαγανάκι κεφαλοτυριού σε κρούστα ξηρών καρπών και γλυκό ντοματίνι, σαλάτα σπανακόπιτα,  κολοκυθοκεφέδες φανταστικούς και τυροπιτάκια με τα οποία θα κλάψεις. Ζήτα να σου φέρουν φρέσκιες Ναξιώτικες τηγανιτές πατάτες με τριμμένη φέτα. Α! Και μην παραλείψεις να πάρεις τον μουσακά σε πήλινο, ο οποίος ψήνεται εκείνη τη στιγμή για σένα μόνο! Επί τόπου θα σου φτιάξουν και το mille feuille τους και ένα προφιτερόλ σε πραγματικό γλαστράκι με χώμα σοκολάτας. Πάρτα.

12. Πλάτανος στο Φιλότι (Puressence Café)

Θα το βρεις είτε ως Puressence Café, αλλά εμείς οι Ναξιώτες το ξέρουμς ως “ο Πλάτανος”, ακριβώς γιατί βρίσκεται κάτω από τη σκιά ενός γιγάντιου πλάτανου στο Φιλότι. Θα καθίσεις στα τραπεζάκια κάτω από το δέντρο και θα φας κλασικό μαμαδίστικο φαγητό. Εδώ, λοιπόν, μαγειρεύει μία παραδοσιακή Ελληνίδα μαμά, η κυρία Ειρήνη, η γυναίκα του κυρίου Γιώργου, του ιδιοκτήτη. Θα βρεις πιάτα ημέρας μούρλια, όπως πχ. τα κεφτεδάκια με πατάτες όνειρο. Αυτό όμως για το οποίο είναι γνωστός ο Πλάτανος (από τότε που τον θυμάμαι από παιδί), είναι οι πίτσες του, οι οποίες φτιάχνονται με ολόφρεσκα υλικά, τυριά Νάξου (τι καλύτερο ρε φίλε;) και ψήνονται στον ξυλόφουρνο.

Και αν περάσεις από το χωριό και δεν πεινάς, κάθισε για να πιεις τον καφέ σου, τη σπιτική λεμονάδα και βυσσινάδα που έχουν ή να φας το γαλακτομπούρεκο και την πορτοκαλόπιτά τους. 

13. Πηγή στην Ποταμιά

Η Ποταμιά (η οποία χωρίζεται στην Άνω, στη Μέση και στην Κάτω) είναι χτισμένη επάνω σε μία εύφορη κοιλάδα με πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά (στα οποία και χρωστάει το όνομά της). Στην καταπράσινη Άνω Ποταμιά, θα βρεις την παραδοσιακή ταβέρνα Πηγή. Θα κατέβεις τα σκαλιά και θα βρεθείς μπροστά σε μία μεγάλη αυλή μέσα στα δέντρα και θα ακούσεις το νερό της πηγή να τρέχει. Εκεί θα καθίσεις και θα απολαύσεις καλό κρέας, παιδάκια, κόκκορες, κατσικάκια, αρνιά, όλα δικά τους. Θα τα συνοδεύσεις με τηγανιτή πατάτα Νάξου, ντόπια τυριά όνειρο και σαλάτες με φρέσκα λαχανικά από το μποστάνι τους. Κλείσε με πορτοκαλόπιτα και δικά τους γλυκά του κουταλιού. 

14. Ροτόντα στην Απείρανθο

Εδώ λοιπόν, το 2015, ο Γιώργος έφτιαξε αυτό το μαγαζί το οποίο —δώσε βάση- έχει θέα:  Πάρο, Αντίπαρο, Σίφνο, Σύρο, Μύκονο. Σε έφτιαξα λίγο, ε; Καταλαβαίνεις σε τι φάση θα βρεθείς, είτε πας για καφέ, είτε πας για φαγητό. Αν πας για καφέ, ε, πάρε και το γλυκάκι σου. Πορτοκαλόπιτα, σοκολατόπιτα και banoffee τον συνοδεύουν φανταστικά. Αν πας για να φας, παράγγειλε κότσι αρνίσιο από ντόπιο αρνί, τηγανιά χοιρινή, ρόστο χοιρινό, ριζότο, σουτζουκάκια από ρεβύθι με σάλτσα ντομάτας και μουσακά. 

Και για το τέλος, 3 extra tips:

  1. Γαλακτομπούρεκο, στο Σπιτικό Γαλακτοπούρεκο στο Χαλκί
  2. Ψωμί στον ξυλόφουρνο του ονείρου, στον Βελόνη στη Χώρα
  3. Πρωινό στο Κίτρο Cafe και στο Μελίμηλον στη Χώρα

Διάβασε και αυτά:

Τα καλύτερα μας
στο inbox σου!

Με την εγγραφή σας στο newsletter μας συμφωνείτε να λαμβάνετε ηλεκτρονικά ενημερώσεις που αφορούν το TheEaters.gr