Στις Τζιτζιφιές για burgers

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Burger 29

Το μέγεθος δεν μετράει. Τα ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκαλάκια. Less is more. Τα έχουμε ακούσει όλα για το μέγεθος σε σχέση με την ποιότητα. Και τα έχουμε φάει επίσης. Έχουμε δει φανταχτερα, διαφημισμένα και πολυπληθή μαγαζιά να καταρρίπτουν το μύθο τους στην πρώτη δαγκωνιά. Από την άλλη βέβαια έχουμε,κάθε τόσο, την τύχη να βρίσκουμε και να  επισκεπτόμαστε μικρά και σεμνά συνοικιακά διαμάντια που ψάχνονταιπροσπαθούν και σε κάθε πιάτο σερβίρουν απλόχερα την παθιασμένη ψυχή τους. Αυτά που γελάνε με τον κανόνα του mainstream και δοξάζουν την εξαίρεση του small but outstanding.


Ένα από αυτά τα πεισματάρικα μέρη κρύβεται εδώ και περίπου τρία χρόνια στο 29 της οδού Επαμεινώνδα στην Καλλιθέα. Πίσω από το πάρκο του Νιάρχου που δεσπόζει πια στην αθηναϊκή ριβιέρα, και ανάμεσα σε μικρές μονοκατοικίες που αντιστέκονται ακόμα στο τσιμέντο, ο Κωνσταντίνος Ελευθερόπουλος και το τιμ του εξερευνούν διαρκώς συνδυασμούς και γεύσεις, παλεύουν για τα καλύτερα υλικά και στήνουν, χαμογελαστοί, μπέργκερ που δεν τα χωράνε οι Τζιτζιφιές.

Μέσα σε ιδανικά buns – πατατόψωμα  που φτιάχνονται εκεί from scratch (που δεν θα αντισταθείς να ζητήσεις μια σακούλα φεύγοντας) βρίσκουν μια ζεστή αγκαλιά ζουμερά φωτογραφικά μπιφτέκια και τέλεια παναρισμένα φιλέτα κοτόπουλα που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα μοσχαράκια (ναι υπάρχει και pulled pork). Δίπλα τους αράζουν τραγανές τηγανητές πατάτες που ταξιδεύουν από την την Κύπρο στην Καλλιθέα, για να κοπούν από τα χέρια της Μαρίας με στοργή. Σε ένα τέτοιο μέρος δεν σκέφτεσαι μήπως τα μπέργκερ είναι μεγάλα ουτε τι πρέπει να κάνεις για να τα κάψεις. Μέσα στο κατακαλόκαιρο πολεμήσαμε τη ζέστη με φωτιά. Δαγκώσαμε βαθιά ένα Classic American με καραμελωμένο μπιφτέκι και λιωμένο τυράκι cheddar να το τυλίγει.

Φάγαμε για σένα: Burger 29 στην Καλλιθέα

Ρωτήσαμε αν πετάει το κοτόπουλο και αντί να μας απαντήσουν μας έφεραν ένα Flying Chicken με τραγανό-απ-έξω-ζουμερό-από-μέσα θεϊκό φιλέτο κοτόπουλο, τυράκι, ντομάτα και mayo. Και επειδή ένα κοτόπουλο δεν φέρνει την άνοιξη, βάλαμε τους ανθρώπους σε έξτρα κόπο για αυτούς και έξτρα ηδονή για εμάς. Κλείσαμε ονειρικά ένα ελαφρύ καλοκαιρινό γεύμα με το Wild Picante, ένα ακόμη άψογο φιλέτο κοτόπουλο που συνοδεύεται από διπλό ένταμ, ξεροψημένο όπως πρέπει μπεικό, και… wait for it …μια εξαιρετική μαρινάδα ντομάτας που σηκώνει όλο το πιάτο και φυσικά το στόμα σου.

To Burger 29 είναι μια μικρή αυλή. Δεν φαίνεται παρά μόνο αν περάσεις απ’ έξω. Δε θα βρεις πάντοτε να κάτσεις επειδή τα τραπέζια είναι λίγα και οι πεινασμένοι πολλοί. Δε θα έχεις έναν απρόσωπο σερβιτόρο από πάνω σου να διεκπεραιώνει τις επιθυμίες σου. Αν κάτσεις στα τραπέζια του θα νιώσεις τη οικειότητα της γειτονιάς αλλά θα δοκιμάσεις νόστιμα, ιδιαίτερα και χτισμένα από το μηδέν burger που θα μπορούσαν να τρώγονται παντού. Αν μιλήσεις με τον ίδιο τον Κωνσταντίνο θα καταλάβεις το πάθος και τη θέληση που κρύβεται πίσω από τα πιάτα σου.

Αν δεν έχεις πάει ακόμη ακόμη πήγαινε σύντομα. Και μην το πεις σε πολλούς ε?

Διάβασε και αυτά:

Τα καλύτερα μας
στο inbox σου!

Με την εγγραφή σας στο newsletter μας συμφωνείτε να λαμβάνετε ηλεκτρονικά ενημερώσεις που αφορούν το TheEaters.gr