Από τον Μπάμπη Δούκα
Κακά τα ψέμματα, αν πεινάς, σημασία δεν έχει το ταξίδι αλλά ο προορισμός. Και τα παρακάτω γευστικά σημεία σε Αιγαίο και Ιόνιο θα φροντίσουν για τα περαιτέρω. Γευστικές πινέζες στα ελληνικά νησιά, που ξεχωρίζουν η κάθε μία για τους δικούς της -εξαιρετικά νόστιμους- λόγους αλλά και το γενικότερο ύφος τους.
1. Αρακλειά, Ηρακλειά
Ο σεφ Γιάννης Γαβαλάς επέστρεψε -μετά από σοβαρή γευστική θητεία στη Μύκονο. – στη γενέτειρά του, Ηρακλειά, και δημιούργησε ένα εστιατόριο-διαμάντι για την αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα. Το παλιό οικογενειακό σπίτι μεταμορφώθηκε σε ένα feelgood σημείο που αποθεώνει το κυκλαδίτικο fine comfort υπό βιωματικό πρίσμα αλλά και τον αμπελώνα του εν λόγω νησιωτικού συμπλέγματος. Επικό κατσικάκι στον φούρνο γεμιστό με ρύζι, συκωτάκια και μυρωδικά και πολλές ακόμη συνταγές από την
Ηρακλειά και τα υπόλοιπα νησιά του Αρχιπελάγους. Bonus, η μαγική θέα από τη βεράντα του.
2. Qhera, Θηρασιά
Ακόμη ένα μικρό νησί (λέγε με Θηρασιά), ακόμη ένα μεγάλο εστιατόριο. Ο Χάρης Βρης μαζί με τον εξαιρετικό σεφ Φάνη Μαϊκαντή έχουν στήσει ένα θαυμάσιο μέρος όπου ησυχάζει το μυαλό και το μάτι, σε ένα περιβάλλον μεσογειακής ανεμελιάς. Η κουζίνα του περικλείει όλα εκείνα που θέλει να γευτεί κανείς στις διακοπές του, ελαφρώς ραφιναρισμένα και με πολύ νόστιμα twists. Η χωριάτικη-poke με μπακαλιάρο, τα ωμά και η μακαρονάδα με σκορπίνα είναι άχαστα.
3. Μύλος, Λέρος
Τα αδέρφια Γιώργος και Μάριος Κουτσουνάρης έπιασαν το πηδάλιο στην παλιά οικογενειακή ψαροταβέρνα και ξεκλείδωσαν άλλες γευστικές πίστες, με τερέν την θαλασσινή κουζίνα. Παράλληλα, έβαλαν με τη δουλειά τους τη Λέρο στο πανελλήνιο εστιατορικό ραντάρ αλλά και πολύ πιο μακριά από αυτό: Βλέπεις, Τούρκοι σκαφάτοι, ιντελεξουέλ Γάλλοι, βορειοευρωπαίοι και Αμερικανοί καλοφαγάδες είναι ανάμεσα στους εκατοντάδες repeaters. Head-to-tail ψαρούκλες, άρρωστη καρμπονάρακαλαμάρι και καρπάτσιο γαρίδας με φράουλες είναι μόνο κάποιες από τις επιλογές που επισφραγίζουν τη φήμη του Μύλου.
4. Μαραθιά, Τήνος
Είναι μάλλον δύσκολο να προσπαθήσει κανείς να ξεχωρίσει ένα μόνο εστιατόριο στην
Τήνο αλλά να έπρεπε να το κάνω με το όπλο στον κρόταφο, θα επέλεγα την Μαραθιά.
Zero food waste και τοπικότητα πριν αυτά γίνουν cool, δημιουργικότητα και γεύση, με το ψάρι σε πρώτο πλάνο. Πρώτη ύλη, ωριμάνσεις, homemade παρασκευές, φιλεταρίσματα, ωμά και αλλαντικά από άλλο πλανήτη, με τον σεφ Μιχάλη Μάρθα να επιβεβαιώνει διαρκώς γιατί θεωρείται ένας από τους κορυφαίους της γενιάς του.
5. Cantina, Σίφνος
Στην τρίτη χρονιά της λειτουργίας του, το εστιατόριο του σεφ Γιώργου Σαμοΐλη, στο Κάστρο της Σίφνου, το ξέρουν και οι πέτρες. Η φήμη του, απολύτως δικαιολογημένη. Η τοποθεσία του (σε μία μοναχική μικρή παραλία και ένα σκηνικό βγαλμένο από old school ταινία του James Bond) συνδυαστικά με τη γαστρονομική αντίληψη κάπου ανάμεσα στο ρουστίκ και το γκουρμέ, δημιουργούν ένα άπαιχτο παζλ.
6. Καρυδιές, Σαμοθράκη
Η οικογενειακή ταβέρνα της οικογένειας Αγγελώνια, στην Άνω Μεριά, μετρά πια τρεις γενιές και αποτελεί σημείο αναφοράς για το νησί. Σε μία καταπράσινη αυλή, το κατσίκι -από το δικό τους κοπάδι- είναι ο πρωταγωνιστής (μαγειρεύεται με 20 τρόπους, ο ένας καλύτερος από τον άλλο), με co-stars την πιο-umami-δε-γίνεται μελιτζάνα στο φούρνο και την επική τσιγαριαστή φασολάδα. Σβήνεις με μία (ή περισσότερες) τοπική μπύρα Fonias και κρατάς χώρο για τον έξοχο μπακλαβά.
7. Αμοργινός, Νάξος
Στην Νάξο και συγκεκριμένα στον Απείρανθο, ο Αμοργινός είναι το κατάλληλο μέρος για καρνιβοριστές με άποψη, δίχως να περιορίζεται εκεί. Ταβέρνα που τιμά τη ντόπια παράδοση, με highlights το homemade ζαμπόνι (μπούτι χοιρινό, ψημένο στο αλάτι) και το μαεστρικά μαγειρεμένο χοιρινό στην κατσαρόλα με αλάτι, σκόρδο και πιπέρι, με συνοδεία από top ντόπιες τηγανητές πατάτες.
8. Μυρτιά, Ιθάκη
Στην Ιθάκη και λίγο έξω από το κεφαλοχώρι της βόρειας πλευράς του νησιού, τον Σταυρό, βρίσκεις αυτό το νόστιμο και σχετικά νέο σποτ (μετρά μόλις 2 καλοκαίρια), πλαισιωμένο από ένα κατάφυτο περιβάλλον και μαγική θέα στον κόλπο των Αφαλών αλλά και στο βουνό όπου βρίσκεται το ιδιοσυγκρασιακό χωριό της Εξωγής.
Παραδοσιακή κουζίνα με μπόλικες επιλογές σε γάστρα καθώς και το μάλλον πιο καλοφτιαγμένο κοτόπουλο τσερέπα στο νησί (ντόπια σπεσιαλιτέ σε πήλινο σκεύος), συν θιακό σαβόρο με ψάρι ημέρας και κορυφαίες πίτες (δοκιμάζεις οπωσδήποτε κρεμμυδόπιτα και κεφαλονίτικη μπακαλιαρόπιτα).
9. Selene, Σαντορίνη
Αν θέλεις να κάνεις ένα δώρο στον εαυτό σου ή στ@ σύντροφ@ σου, πήγαινε για ένα δείπνο στη Σελήνη. Το εμβληματικό εστιατόριο-τοπόσημο της Σαντορίνης και γενικότερα της κυκλαδίτικης γαστρονομίας συναντάται τα τελευταία χρόνια στον μαγικό χώρο του παλαιού Καθολικού Μοναστηριού των Φηρών και το ξενοδοχείο Katikies Garden.
Ο (έχων την επιμέλεια μύστης της γεύσης) Έκτορας Μποτρίνι, ο σεφ Βασίλης Ρούσσος και η υπόλοιπη ομάδα θα φροντίσουν για μία αξέχαστη εμπειρία που ξεκινά από διαχρονικά μποτρινικά φαβορί και προχωρά σε ασύλληπτες ευρεσιτεχνίες με την σαντορινιά και κυκλαδίτικη πρώτη ύλη στο επίκεντρο. Συμπαίκτης, η έξοχη λίστα κρασιών που έχει διαμορφώσει ο Γιάννης Καρακάσης.
10. Cabbanes, Μύκονος
Όταν κάποια στιγμή ο οδηγός Michelin ασχοληθεί ουσιαστικά με τη Μύκονο, τότε το γαστρονομικό εστιατόριο του υπέροχου ξενοδοχείου Myconian Villa Collection, στην Ελιά, ίσως βρεθεί με ένα ή δύο αστέρια. Πιθανότατα να πιστεύεις πως υπερβάλλω αλλά θα πάψεις να το κάνεις δοκιμάζοντας τα κοσμοπολίτικα μενού του εκπληκτικά ταλαντούχου Ελληνοάγγλου σεφ Φίλιππου Σταμπουλή.