Τα 6 καλύτερα – μικρά σε μέγεθος, μεγάλα σε απόλαυση – μαγαζιά της Αθήνας

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Thai, κρασί, σάντουιτς ή ramen;

Όλοι οι καλοί χωράνε, το ξέρουμε αυτό, και πάντα υπάρχει χώρος για καλό φαγητό (αυτό και αν το ξέρουμε)!

Μαγαζιά του κέντρου που δεν τα “πιάνει το μάτι σου”, αλλά οι κουζίνες τους ετοιμάζουν τις πιο λαχταριστές συνταγές, ενώ προσφέρουν χαλαρή και cozy ατμόσφαιρα. 

Tanpopo: Τίμια Ramen στην πλατεία Αγ. Θεοδώρων

Το Tanpopo βρίσκεται στη γωνία της Ευριπίδου με Αριστείδου στο κέντρο. Το νεο εγχείρημα του Σωτήρη Κοντιζά σερβίρει καυτά μοναδικά ramen (noodles σε ζωμό) για να ζεσταθεί η ψυχούλα σου. Οpen kitchen, industrial γκρίζο, μουσικές straight from the ghetto και με ενα εξαιρετικά ευγενικό επαγγελματικά προσωπικό. Εμείς ξεχωρίσαμε τα mazemen noodles (δεν εχουν ζωμό – πάρτε τα και θα μας θυμηθείτε), το καταπληκτικό tartare με κρόκο αβγού, τα αρωματικά gyoza με χοιρινό και το τραγανό κουνουπίδι. Εxtra tip: Kάντε μια κράτηση πριν πάτε.

Αριστείδου 1, Αθήνα, 2107000252

Ikigai & Ekiben Kitchen: Μια γεύση από Ιαπωνική κουλτούρα 

Με την υπογραφή του Άρη Βεζενέ, αποτελεί μια μοναδική στάση για όσους αγαπάνε την ιαπωνική γαστρονομία και όχι μόνο. Βρίσκεται επί της οδού Σκούφου στο Σύνταγμα και στεγάζει ένα εστιατόριο με τρείς θέσεις καθώς και ένα σύγχρονο ιαπωνικό παντοπωλείο. 

Κάποια από τα προϊόντα που μπορούμε να εντοπίσουμε στα ράφια του είναι παλαιωμένες soy sauce, σπάνια αρωματικά ξίδια και ντρέσινγκ αλλά και κεραμικά σκεύη, μαγειρικό εξοπλισμό, έως και αξεσουάρ Ιαπώνων κα Ελλήνων καλλιτεχνών. 

Το Ikigai διαθέτει και κρεοπωλείο που εστιάζει στην φιλοσοφία της κορεάτικης και ιαπωνικής κουζίνας, όπως η ιαπωνική ράτσα Wagyu. 

Στην κάβα μπορεί να εντοπίσει κανείς ουίσκι ιαπωνικής προέλευσης σε σπάνιες και συλλεκτικές ετικέτες, ενώ όποιος προλάβει να βρει μία θέση στην μαρμάρινη μπάρα θα έχει την τύχη να δοκιμάσει sando, ramen, gyoza ή ένα omakase menu. 

Ευτυχώς το Ekiben προσφέρει και την δυνατότητα take away για όσους δεν προλάβουν!

Σκούφου 15, Σύνταγμα, Τ/210-32.50.535

Tuk Tuk: Θα είναι σαν να είσαι στην Ταϊλάνδη αλλά θα είσαι στο Κουκάκι 

Πλαστικά φυτά, πόστερ του ταιλανδέζικου κινηματογράφου των 60’s, πλαστικές γάτες που χαιρετάνε αδιάκοπα. Αυτά και πολλά ακόμα θα αντικρίσεις όταν περάσεις το κατώφλι του Tuk Tuk.

Παρότι ο αριθμός των ατόμων που μπορεί να φιλοξενήσει στο χώρο του είναι μετρημένος στα δάχτυλα, διαθέτει ένα από τα δημοφιλέστερα ατού των σύγχρονων εστιατορίων, την ανοιχτή κουζίνα.

Ντάμπλινγκ στον ατμό, νουντλς να ανακατεύονται στις σάλτσες τους,  τηγάνια με φωτιές – γίνονται όλα μπροστά στα μάτια σου.

Τα highlights του Tuk Tuk είναι το κάρι massaman (με φιστίκια,ταμάρινδο και καρύδα), τα καλαμάκια κοτόπουλου με σάλτσα φυστικοβούτυρου και καυτερές, πικλαρισμένες πιπεριές, το pad thai και το παραδεισένιο Pad Grapao Muu που αποτελείτεαπό καυτερό και αρωματικό κιμά, συνοδευόμενο από ρύζι γιασεμί και τηγανητό αυγό.

Βεΐκου 40, Kουκάκι, Τ/211-40.51.947

Angelo et Manolo: Κρασί και και κάτι να τσιμπήσεις 

Εμπνευστές του, ο Εμμανουήλ Καραλή (Manolo), πρωταθλητής στο άλμα επί κοντώ, και η Φωτεινή Παντζιά (ο γιός της Άγγελος είναι ο Angelo του ονόματος). Το wine bar στην οδό Μητροπόλεως είναι ιδανικό για ένα χαλαρό ποτήρι κρασί μετά τη δουλειά και την επαναφόρτιση των μπαταριών για την επόμενη ημέρα.

Εδώ μπορεί κανείς να βρει ετικέτες, τόσο από τον ελληνικό όσο και από τον διεθνή αμπελώνα που σερβίρονται σε ποτήρι ή με τη φιάλη, ενώ δεν λείπουν τα λαχταριστά συνοδευτικά, όπως, μορταδέλα μαύρου χοίρου, αρσενικό Νάξου, morbier, tome de Savoie, chorizo και manchego.

Μητροπόλεως 38Α, Σύνταγμα, Τ/210-32.48.115

Η Μarketta: Το power break σου 

Δημιούργημα της Έρικα Κρος, το μικρό αυτό μαγαζάκι των 20 τετραγωνικών, μπορεί νατο εντοπίσει κανείς στην οδό Λέκκα. 

Βαμμένο σε απαλό μπλε, σε προσκαλεί να δοκιμάσεις σάντουιτς και φρέσκες σαλάτες στα γρήγορα.  Η Marketta διαθέτει όλα και όλα τέσσερα τραπέζια που βρίσκονται απέναντι από τον πάγκο με τα ράφια, που πάνω τους θα βρεις βιβλία μαγειρικής, περιοδικά, χειροποίητες πίκλες και ξίδια αλλά κα την μηχανή του καφέ.

Ξεχωρίζουν τα σάντουιτς με χειροποίητη φοκάτσια, ιδιαίτερα αυτό με την σπιτική μαγιονέζα, τα φρέσκα σαλατικά και ο τόνος κονφί. 

Πρωταγωνιστές το beetbouleh, ένα ταμπουλέ που παρασκευάζουν με σμέουρα, μύρτιλα, παντζάρι, πλιγούρι, βατόμουρα και βινεγκρέτ με φρούτα του δάσους, και η σαλάτα με φακές πράσινες, ελιές, κέιλ, κομματάκια πορτοκαλιού και καβουρδισμένα αμύγδαλα, στην οποία αν επιθυμείς μπορείς να προσθέσεις και φέτα.

 Ένας ακόμη (πολύ σημαντικός) λόγος να περάσεις μια βόλτα, είναι η παραδοσιακή κοτόσουπά με αυγολέμονο, που θα αρχίσει να σερβίρετέ τώρα που ψύχρανε ο καιρός.

Λέκκα 10, Σύνταγμα, Τ/210-32.25.388

Sushimou: σούσι μπαρ για λίγους

Με την υπογραφή του Αντώνη Δρακουλαράκου, πρόκειται για ένα μοναδικό σούσι μπαρ.

Ο πάγκος βρίσκεται μπροστά από τον σεφ και έχει χωρητικότητα μόλις 12 ατόμων, που

έχουν την ευκαιρία να τον θαυμάζουν την ώρα που τρώνε, καθώς εκείνος σχηματίζει τα νιγκίρι και κόβει τα σασίμι. Το μενού εδώ είναι του σεφ ή αλλιώς omakase. Διαμορφώνεται με ότι βρίσκει καθημερινά ο ίδιος στην ψαραγορά: Σαρδέλες, κοκκάλια, μπαρμπούνια, χριστόψαρα, μαγιάτικα, δράκαινες και καραβίδες, όλα ολόφρεσκα και όλα to die for. 

Από την κάβα δε λείπουν γιαπωνέζικα ουίσκι καθώς και κρασί. 

Στη μικρή λίστα-χάρτη της Ελλάδας βρίσκεις 10-12 ετικέτες σε προσιτές τιμές, ενώ υπάρχουν και ετικέτες εκτός καταλόγου, τόσο του ελληνικού όσο και του διεθνή αμπελώνα που έρχονται σε μικρές παρτίδες.

 Με μία έξτρα χρέωση μπορείς να φέρεις το δικό σου μπουκάλι (Ωραία σκέψη). Ο χώρος δεν ανοίγει τα Σαββατοκύριακα και η χωρητικότητα του μαγαζιού είναι

περιορισμένη, οπότε αν θες να απολαύσεις το μενού του, θυμήσου να κάνεις κράτηση 1 με 2 εβδομάδες νωρίτερα.

Σκούφου 6, Σύνταγμα, Τ/211-40.78.457

Τα καλύτερα μας
στο inbox σου!

Με την εγγραφή σας στο newsletter μας συμφωνείτε να λαμβάνετε ηλεκτρονικά ενημερώσεις που αφορούν το TheEaters.gr