10 ελληνικά κρασιά κάτω από 10€

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Το κρασί για όσους το αγαπούν είναι μέρος της καθημερινότητας. Σε μια μάζωξη με φίλους, στο οικογενειακό τραπέζι, στην έξοδο, για όσους θυμούνται! Και ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που προστάζουν το άνοιγμα φιαλών φυλαγμένων σε κελάρια και την κατανάλωσή τους παρέα με μύστες, η καθημερινότητα προστάζει κρασιά πιο προσιτά. Δέκα τέτοια κρασιά, που θα ευχαριστήσουν τόσο τον αρχάριο όσο και τον απαιτητικό, ενθουσιώδη φίλο του κρασιού. Δέκα προτεινόμενα ελληνικά κρασιά κάτω από δέκα ευρώ.

1. Ρωμέικο- Οινοποιείο Μανουσάκη

Το Ρωμέικο μέχρι πρόσφατα το βρίσκαμε είτε ως γλυκό κρασί, είτε ως το διαβόητο μαρουβά της Κρήτης. Ένα σταφύλι που οξειδώνεται εύκολα και μοιάζει ιδιαίτερα με τα σταφύλια της Μαδέιρα. Από τις τάσεις στα νέα κρασιά των μικρών νησιών του Ατλαντικού ωκεανού άντλησε έμπνευση και η οικογένεια Μανουσάκη και μας έδωσε ένα ξηρό κρασί, τραγανό με ευχάριστη και ισορροπημένη οξύτητα. Όπως λένε και στην Κρήτη “I can’t recommend it enough”.

2. Σαββατιανό – Οινοποιείο Άωτον

Τα χρόνια που το Σαββατιανό μας έφερνε στο μυαλό μόνο βαρελίσια κρασιά αμφιβόλου ποιότητας έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Σταδιακά η ποικιλία βρίσκει τον δρόμο προς την καθιέρωση και προσπάθειες όπως αυτές του οινοποιείου Άωτον δείχνουν τον δρόμο προς την επόμενη μέρα. Μετά τη ζύμωση, ακολουθεί παλαίωση με παραμονή στις οινολάσπες του για τουλάχιστον 10 μήνες, δίνοντας στο κρασί αυτό ένα ιδιαίτερα στιβαρό σώμα, ενώ διατηρεί την οξύτητά του. Ένα Σαββατιανό της νέας εποχής.

3. F – Φοίβος Παπαστρατής

Ο νεαρός οινοποιός από την Χαλκίδα, έχει βαλθεί να μας τρελάνει αφού καταφέρνει χρόνο με τον χρόνο να βελτιώνει το ήδη εξαιρετικό κρασί του. Το F, ένα blend Μοσχάτου και Ασύρτικου, αποτελεί το ιδανικό κρασί πασπαρτού σε όλες τις μαζώξεις μας κερδίζοντας τις εντυπώσεις ανάμεσα σε γνώστες, όπως οι φίλοι μας, και σε μη γνώστες, όπως εμείς. Με απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στην οξύτητα και τα αρώματά του, στέκεται ευχάριστα στο τραπέζι δίπλα σε φαγητό αν και εμείς το προτιμάμε πολύ συχνά μόνο του.

4. Ροζακί – Οινοποιείο Τσικρικώνη

Το Ροζακί είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις κρασιών που έχω την χαρά να πω πως μας ανακάλυψε αντί να το ανακαλύψουμε εμείς. Όταν το οινοποιείο Τσικρικώνη επικοινώνησε μαζί μας για να το δοκιμάσουμε, δεν ξέραμε τι ακριβώς να περιμένουμε. Φτιαγμένο από μια ποικιλία βρώσιμου σταφυλιού που δεν είχε οινοποιηθεί ποτέ, γεννά άμεσα το απλό ερώτημα. Γιατί όχι; Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Ένα κρασί με γεμάτο σώμα, μακρά επίγευση και γλυκά αρώματα.

5.Χαρίτων – Κτήμα Χαριτάτου

Ο θυρεός στην ετικέτα σε προϊδεάζει και το περιεχόμενο της φιάλης επιβεβαιώνει τις υποψίες. Ο Χαρίτων του Κτήματος Χαριτάτου είναι ένα αριστοκρατικό κρασί με χαρακτήρα και ταυτότητα. Οι Χαριτάτοι αξιοποιούν την Κεφαλλονίτικη ποικιλία Βοστυλίδι φτιάχνοντας ένα κρασί με μέτρια οξύτητα, ευχάριστη λιπαρότητα και αρώματα εσπεριδοειδών. Ευχή μου είναι σύντομα να το απολαύσουμε στο μοναδικό αρχοντικό του κτήματος τους.

Διαβάστε την υπόλοιπη πεντάδα στο NotAnExpert.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα καλύτερα μας
στο inbox σου!

Με την εγγραφή σας στο newsletter μας συμφωνείτε να λαμβάνετε ηλεκτρονικά ενημερώσεις που αφορούν το TheEaters.gr